Stát může snížit DPH a spotřební daň. Je to hezké gesto, které ale stejně zaplatíme

Státní kasa zeje prázdnotou, stát má obrovský dluh. Jaké nástroje pomoci jsou pak vlastně smysluplné?
Státní kasa zeje prázdnotou, stát má obrovský dluh. Jaké nástroje pomoci jsou pak vlastně smysluplné?
názor

Rekordní zdražování zamává s rozpočty celé řady lidí. Stát má mnoho nástrojů, jak občanům pomoci, nicméně ne všechny jsou dlouhodobě přínosné. Dokonce ani snížení DPH či spotřební daně není s výhledem do budoucna bezbolestné. 

reklama

S globálním zdražováním komodit naše vláda, stejně jako každá jiná vláda, a to včetně samotné Evropské unie, nic nenadělá. „To jsou věci vyšších struktur a na to mají vlády příliš slabé nástroje,“ řekl Čtidoma.cz ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy Roman Pilišek.

Vláda ale podle něj má k dispozici kroky, které mohu v krátkodobém horizontu pomoci. „Pomohou lidem překlenout nejvíce chaotické období a využít tento čas ke změně přístupu k vlastnímu životu.“

Vysoký dluh a prázdná kasa

Souhlasí s tím i hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček: „Nástroje vlády rozdělujeme na cílené a plošné. Cílená opatření se vytváří především v rámci sociálního systému a zaměřují se na nejpotřebnější členy naší společnosti. Plošná opatření se týkají všech a jsou značně nákladná. Patří sem například úprava daní,“ potvrzuje pro Čtidoma.cz.

Pilíšek konkrétně zmiňuje například snížení spotřební daně a snížení DPH. „To je plně v kompetenci vlády, navíc to nenaruší volný trh. Jako vstřícné gesto je to určitě v pořádku a lidé to ocení.“ Zároveň ale upozorňuje na negativní stránku. „Je však třeba říci, že při současné prázdné státní pokladně a vysokém dluhu budou tyto peníze někde chybět a stát je bude stejně někde jinde muset vybrat.“

Vláda nevysílá dobrý signál

V reálu to znamená, že tuto krátkodobou úlevu ve střednědobém horizontu nakonec stejně sami zaplatíme. „V tomto případě ale nejde ani tak o peníze jako spíše o signál, který vláda k lidem vysílá. Ten není rozhodně dobrý a pouze zvětšuje propast mezi politiky a občany, kterou již vytvořily vlády předešlé,“ doplňuje Pilíšek.

V dnešní technokratické době, více než kdykoliv jindy, lidé chtějí slyšet, že vládě na lidech záleží. „Pak jsou schopni se sami uskrovnit. Toho se jim však dnes nedostává, a tak se nemůžeme divit, že napětí ve společnosti roste.“

KAM DÁL: Maléry kancléře z Hradu: skartace zprávy o špionech, požár srubu a milost pro přítele. Potopí Mynáře nakonec fotbal?

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/stat-muze-snizit-dph-a-spotrebni-dan-je-to-hezke-gesto-ktere-ale-stejne-zaplatime-68945
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.