Tradiční automobilové značky zachrání vláda. Očekávat mohou masivní podporu

Peugeot by bez podpory státu patrně zkrachoval
Foto: Pixabay
Peugeot by bez podpory státu patrně zkrachoval

Francie se chystá pomoci svému automobilovému sektoru, na který tvrdě doléhají dopady koronaviru. Prezident Emmanuel Macron avizoval, že sektor může počítat s výraznou podporou, protože tvoří jádro francouzského průmyslu. Podrobnosti budou oznámeny dnes odpoledne, píše deník Le Figaro. Plán se zaměří na zachování a konkurenceschopnost sektoru a na podporu ekologických řešení.

reklama

Na programu jsou dnes nejprve jednání představitelů vlády s šéfem automobilky Renault Jeanem-Dominiquem Senardem a dalšími zástupci odvětví výroby aut. Macron se pak vydá do Pas-de-Calais na severu země, kde navštíví sídlo továrny společnosti Valeo. Ta vyrábí komponenty k provozu elektromobilů. Právě tam má prezident odpoledne vystoupit s projevem.

Macron se podle listu Le Figaro chystá oznámit, že cílem je, aby se Francie prosadila jako významný hráč na automobilovém trhu a v horizontu pěti let dokázala vyrábět až milion aut s využitím ekologických technologií.

Propad o 72 %

Podle deníku jde o ambiciózní cíl, protože před koronavirou krizí se ve Francii vyrábělo přes dva miliony vozů ročně. To, že se záchranný plán soustředí na technologie šetrné k životnímu prostředí, potvrdil v minulých dnech ministr financí Bruno Le Maire. Projekt má také zahrnovat příspěvky na nákup ekologického vozu.

Podle francouzského automobilového svazu CCFA se v březnu kvůli koronaviru a opatřením proti jeho šíření prodej nových osobních automobilů ve Francii meziročně propadl o 72 procent. V dubnu byl propad ještě hlubší a dosáhl 88,8 procenta. Ministr financí minulý týden dokonce varoval, že pokud automobilka Renault nedostane pomoc, hrozí jí kvůli dopadům koronaviru zánik.

KAM DÁL: Eiffelova věž byla určena k demolici. Zachránil ji sám Gustave Eiffel a dnes je symbolem Francie

 

reklama
#francie #automobil #tradice #vláda #finance #krize

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.