Tramvaje na Václaváku se blíží? Praha řeší změnu územního plánu

Pražský magistrát začal řešit návrh změny územního plánu, která by umožnila vybudovat tramvajovou trať z Vinohradské ulice přes Václavské náměstí k hlavnímu nádraží. Ve hře jsou tři varianty vedení tratě.

reklama

Změna by mohla být hotova v řádu měsíců a umožní magistrátu v budoucnu trať případně postavit. O návratu tramvají na náměstí se mluví roky, zatím se o tom ale nerozhodlo. Tramvaje tu přestaly jezdit v roce 1980.

Jak by to vypadalo?

Podle první varianty by tramvaje z Vinohradské projely mezi Národním muzeem a bývalým Federálním shromážděním (nyní nová budova Národního muzea), zahnuly do Wilsonovy směrem ke Státní opeře. Tady by vznikla zastávka.

Která ze tří variant bude vybrána, není zatím rozhodnuto. V rámci řízení může být totiž z návrhu některá vyřazena. Stejně tak může být návrh schválen se všemi třemi. IPR prý preferuje první variantu.

Následně by trať uhnula přes magistrálu do parku a směřovala by před nádraží, kde by byla druhá nová zastávka. "Od haly by kopírovala magistrálu k rohu Bolzanovy a U Bulhara, kde by se napojila na současnou trať," řekl ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

Budou k tomu připomínky

Druhou možností je, že by koleje vedly až k opeře po stejné trase jako v prvé variantě, ale potom by nesměřovaly před nádražní halu, ale do Opletalovy ulice a dále na křižovatku Opletalovy a Bolzanovy k současné trati. Poslední možnost navrhuje vést trať z Vinohradské na Václavské náměstí a z něj potom do Opletalovy ulice a dál až k Bolzanově.

Úředníci musí vypořádat případné připomínky, mimo jiné například radnice Prahy 1. Změnu projednají rovněž pražští radní, magistrátní výbor pro územní rozvoj a konečné slovo budou mít zastupitelé.

Doprava v Praze a okolí zdarma? Zapomeňte, jsou to jen plané sliby. Čtěte zde.
reklama
#doprava #magistrát #Václavák #územní plán #MHD #tramvaj

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.