Vodáci jásají: Sázava je opět sjízdná!

Vodáci mohou klidně vyjet
Vodáci mohou klidně vyjet

Ačkoliv srpen je statisticky měsícem s nejnižším průtokem, vydatné deště v posledních dnech zajistily sjízdnost řeky Sázavy.  Jejím korytem po týdnech extrémního sucha opět proudí voda.

reklama

"Příznivci vodního sportu by měli pozorně sledovat webové stránky www.chmu.cz, kde se průběžně aktualizují informace o sjízdnosti Sázavy. Optimální stav vody pro lodě mezi Týncem a Pikovicemi je 65–110 centimetrů, pro rafty 80–230 centimetrů, ve středu ráno se hladina Sázavy v Nespekách držela na 85 centimetrech. V úseku mezi Stvořidly a Týncem nad Sázavou je optimální stav vody pro všechna plavidla 50–110 centimetrů, vodočet v Kácově ukazoval 128 centimetrů," sdělila Jaroslava Tůmová z Posázaví o.p.s.

Outdoorové centrum Bisport v Týnci nad Sázavou dnes spouští na vodu rafty a o víkendu by na ni měly vyjet i kanoe do Pikovic.  V průběhu srpna vyjelo pod hlavičkou Bisportu na řeku Sázavu 799 lodí, což je několikanásobně méně než v předchozích letech.

Sázava je vyhledávanou řekou.  Najdete zde vodácké kempy a tábořiště a působí tu několik půjčoven vodáckého vybavení. Spodní část Sázavy je po většinu roku sjízdná. Peřeje a blízkost hlavního města přitahují velké množství vodáků.
 

Základní informace o Sázavě:

Délka toku: 225 km
Plocha povodí: 4350 km²
Průměrný průtok: 25,2 m³/s
Pramen: Stružný potok zhruba 1 km severozápadně od Šindelného vrchu v nadmořské výšce 757 m
Ústí: řeka Sázava ústí do řeky Vltava u Davle

Sázava na webu o českých řekách

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/vodaci-jasaji-sazava-je-opet-sjizdna-15461
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.