Výstavba obřího skladu v Úžicích dostala zelenou. Okolní obce jsou proti, ale mají vůbec šanci?

Stavba skladu náhradních dílů automobilky Daimler v Úžicích u Prahy získala kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA), což je zásadní podmínkou pro požádání o zahájení územního řízení a stavební povolení. Jenomže to má háček. Lidé jsou zásadně proti.

reklama

Automobilka by chtěla začít stavět, okolní obce jsou však proti. Záměr se snaží zastavit, obávají se například dopravní zátěže a ničení orné půdy. Sklad má mít plochu 229 000 čtverečních metrů, což je více než dvojnásobek plochy distribučního centra společnosti Amazon v Dobrovízi.

Stavět ho má developerská firma CTP. "Projekt, jenž zajišťujeme pro jednoho z našich klientů, je stále v přípravné fázi. Proto je v tuto chvíli stále předčasné komentovat další možný postup a budoucí kroky," sdělil mluvčí CTP Július Hájek.

Pro společnost Daimler dává české překladiště smysl z hlediska plánované expanze výroby mercedesů směrem na východ. V plánu je výroba aut v Rusku blízko Moskvy, další závod má vzniknout v Polsku. Tyto objekty bude potřeba zásobovat a urychlit dodávky náhradních dílů do servisů. 

Obce bude zastupovat právník

Obce se ale proti plánu na stavbu skladu budou bránit. "Máme udělané memorandum, bude nás zastupovat právník a odborníci, kteří zpracují posudky na dopravu a podobně," má jasno například místostarosta Chvatěrub Radim Novák.

Obce ve svých vyjádřeních i oficiálně podaných připomínkách požadují například budování dopravní infrastruktury, zajištění odvodu dešťových vod a protihluková opatření. Dopravní tahy v lokalitě, především dálnice D8 i další silnice, jsou už nyní velmi vytížené a často se na nich tvoří kolony.

Opatření prý nejsou dostatečná

Krajský úřad ve stanovisku uvádí řadu podmínek, které musí investor splnit při přípravě i uskutečnění stavby. Jsou to například zpracování plánu organizace dopravy, rozšíření čistírny odpadních vod v Úžicích nebo zajištění kontrolních měření hluku. Podle místostarosty Chvatěrub tato opatření ale nejsou dostatečná.

Ve skladu má podle dřívějších informací vzniknout až 900 pracovních míst, hotovo by mohlo být nejdříve v roce 2020. Lokalita je v územním plánu určena pro průmyslovou zónu, v okolí je několik dalších logistických areálů. Developer CTP se specializuje na zajišťování a správu průmyslových zón na míru.

Amazon se bude rozrůstat. Do konce roku chce 5 000 stálých zaměstnanců. Čtěte zde.
reklama
#sklad #stavba #povolení #protesty #Daimler #práce

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.