Za netradiční atmosférou finských Vánoc nemusíte do Skandinávie

Výstava trvá do 10. ledna
zdroj: Regionální muzeum Mělník
Zobrazit fotogalerii (2)
Výstava trvá do 10. ledna

Stačí vyrazit na Mělník do muzea, které si připravilo vánoční výstavu ve finském stylu. Můžete ji navštívit i v lednu.

reklama

Finsko v Mělníku

Vánoční výstava Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho odstartovala 26. listopadu v Regionálním muzeu Mělník. "Adventně a vánočně laděné vernisáže se zúčastnil i rada-vyslanec Finského velvyslanectví v Praze Ari Tasanen, který pohovořil o tradicích ve Finsku. Při zahájení zaznělo několik rorát v podání mělnických farníků. Kurátor a historik muzea Mgr. Lukáš Snopek seznámil přítomné s koncepcí výstavy a zmínil několik historických milníků a spojitostí v česko-finských vztazích," prozradila paní Eliška Marounková z mělnického muzea.

Výstava trvá od
26. listopadu do neděle
10. ledna 2016.

Díky výstavě se můžete seznámit s finskými tradicemi v době Adventu a Vánoc. Jsou tu vystavené předměty, které vyrobili Laponci, a to třeba Sámy ze sobího paroží, součásky sámského oděvu a pod. Je tu ukázána finská každodennost, reprodukce nejhledanějšího finského obrazu z přelomu 19. a 20. století a také věrná kopie liturgické knihy z roku 1488 vytištěné pro Finsko.

Zajímavost: Knihtisk byl přitom vynalezen cca o 40 let dříve Johannesem Gutenbergem.

 

Doprovodný program k výstavě

  • 19. prosince a 9. ledna od 14 hodin proběhnou komentované prohlídky výstavy v doprovodu kurátora, historika muzea Mgr. L. Snopka
  • 7. ledna 2016 od 17 hodin bude v kavárně muzea přednášet na téma „Na cestách po Finsku“ Mgr. Michal Švec, překladatel z finštiny a předseda z. s. Skandinávský dům. Přednáška bude obohacena promítáním snímků.
  • Po dobu konání výstavy je v pokladně muzea možno zakoupit publikaci „Suomi a my“ (sborník k 90. výročí finské nezávislosti, 2007) obsahující kvalitní texty o kultuře a moderních dějinách Finska.

Interaktivita pro děti

Výstava má řadu interaktivních prvků, což ocení zejména dětští návštěvníci.  "Jednou z atraktivních činností je možnost nakreslit obrázek či své přání na předtištěnou pohlednici s adresou Santa Klause. Právě na jeho adresu za severní polární kruh každoročně přichází tisíce dopisů od dětí z různých zemí světa," uvádí paní Marounková.

Mělničtí a okolní žáci zažijí finské Vánoce doslova. "Mělnická muzejní pedagožka Mgr. Jitka Králová ve spolupráci s Mgr. Lukášem Snopkem pro ně připravili speciální vánočně finsky laděný program. Zábavnou formou se seznámí nejen s geografií a dějinami této severské země, ale i jejími tradicemi v čase adventu a Vánoc. Samozřejmě je program doplněn i tvořivou dílničkou ve finském stylu," doplňuje Marounková.

Další akce

 

reklama
#výstava #muzeum #Mělník #advent 2015

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.