Zavřené skiareály jsou průšvih. Lidé na hory přijedou, vláda podcenila velké zdravotní riziko

Zhruba třetina provozovatelů už plánuje do konce sezony areály zavřít
Foto: Pixabay
Zhruba třetina provozovatelů už plánuje do konce sezony areály zavřít

Vláda ve čtvrtek potvrdila, že lyžařské areály zůstávají nadále uzavřeny. Navíc bude ukončen i provoz těch lanových drah, které dosud přepravovaly pěší turisty a běžkaře. Opět ale nezazněly žádné argumenty, čím jsou spuštěný vlek či lanovka rizikové. Potvrzuje to i ředitel Asociací horských středisek Libor Knot.

reklama

Asociace horských středisek dlouhodobě říká, a potvrzuje to ve svých vyjádřeních i ministr zdravotnictví Jan Blatný, že skiareály nejsou z epidemiologického hlediska rizikové. „Naopak jejich provoz dokáže v horských střediscích zabezpečit větší řád a pořádek a pomůže zlepšit bezpečnostní situaci. Provozovatelé byli připraveni fungovat za striktních podmínek, které by byly přísnější, než mají například v Rakousku,“ vysvětluje Libor Knot. 

Je to spíš politické rozhodnutí

Od pondělí začínají jarní prázdniny a lidé na české hory s jistotou přijedou, budou jich zřejmě desetitisíce. „Bez fungujících skiareálů, které dokáží regulovat jejich pohyb na svahu a zajistit potřebné služby, to představuje velké zdravotní riziko, o kterém vláda určitě ví.“

O spíše politickém než odborném rozhodování také svědčí fakt, že vláda zakázala provoz lanovek pro pěší a běžkaře. Těch je totiž v celé republice pouze šest. „Vláda tedy nevidí problém v dopravě přeplněným vlakem nebo autobusem, raději lidem v zájmu jejich zdraví zakáže možnost přepravit se ve venkovním prostředí na horském vzduchu pětiminutovou jízdou na lanovce, navíc s nasazeným respirátorem,“ kroutí hlavou Knot.

Informace nemáme včas

Vedle řádných argumentů Asociace horskýc středisek postrádá i včasné informace o tom, jaký vývoj mohou střediska v následujících týdnech očekávat. „Kvůli zavřeným sjezdovkám čítají ke konci ledna ztráty skiareálů z tržeb 1,5 až 2 miliardy korun. Pokud vláda trvá na tom, že provoz skiareálů je rizikový, s čímž nesouhlasíme, je potřeba jednat o tom, jakým způsobem hodlá vláda tento obor zachránit,“ vypočítává Knot.

Dosud schválené kompenzace měly fungovat v kombinaci s částečným otevřením sjezdovek během zimní sezony. „Je nutné posílit program záchrany i o kompenzace z tržeb. Už nyní zhruba třetina provozovatelů uvažuje o uzavření svých areálů až do konce sezony. Další část provozovatelů žádá vládu, aby nejpozději 8. února rozhodla, kdy a za jakých podmínek se sjezdovky otevřou.“

Poslední příjmy v únoru 2020

Uzavřením skiareálů vláda devastuje celý obor se všemi svými důsledky. Provozovatelé totiž měli podle Knota poslední řádné příjmy loni v únoru. Jsou bez peněz, nemají z čeho platit závazky, dochází k propouštění zaměstnanců a mnoho z nich tuto situaci ekonomicky nepřežije. To má už nyní negativní dopady na celé horské pohraniční regiony.

Ředitel Asociace říká, že nastavené kompenzace dosahují pouze poloviny denních nákladů a bez tržeb nebudou k přežití stačit. „Vyzýváme vládu, aby v dostatečném předstihu před koncem současného nouzového stavu jasně deklarovala, kdy a případně za jakých okolností bude lyžařským areálům provoz umožněn. Polovina února je totiž naprostá hranice, kdy spuštění skiareálů, byť už v omezeném rozsahu, dává smysl.“

KAM DÁL: Vědci tvrdí: Přetrvávající symptomy covidu-19 jsou podobné následkům eboly.

reklama
#názory #rozhodnutí vlády #lyžařské areály #skiareály #zdravotní riziko

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.