Ženy ohrožené ve svých domácnostech. Po celém světě vypukl děsivý nárůst domácího násilí

Počet případů domácího násilí kvůli koronaviru výrazně narůstá
Foto: Pixabay
Počet případů domácího násilí kvůli koronaviru výrazně narůstá

Masová izolace v domácnostech po celém světě způsobuje jeden velmi vážný problém v běžných domácnostech. Radikálně se zvyšuje počet domácího násilí na ženách. Od Austrálie po Čínu evidují příslušné úřady a pomocné linky důvěry zvýšený zájem o pomoc. Generální tajemník OSN António Guterres tak vystoupil na veřejnosti, aby apeloval na všechny státy světa. 

reklama

Pandemie koronaviru zasáhla nepřipravený svět ve všech jeho vrstvách. Obrovský tlak na zdravotnictví donutil státy k radikálním opatřením. Zavřely se obchody, někteří přichází o práci nebo improvizovaně slouží z domova. Doporučená karanténa vytváří v domácím prostředí zvýšenou pravděpodobnost třecích ploch, které mohou skončit tak, jak o nich hovoří generální tajemník OSN Guterres. 

K zdravotním obavám v kontextu pandemie, ekonomické krizi způsobené paralyzovanou ekonomikou se poprvé nahlas přihlásil problém psychických problémů, které se v tomto případě projevují tím nejhorším způsobem. Násilím na ženách. 

Život v míru

Apel od OSN je samozřejmý a slova generálního tajemníka hovoří jasně: „Násilí se neomezuje jen na bojiště. Mnoho žen a dívek je ohroženo tam, kde by měly být nejvíce v bezpečí. Ve svých domovech. Proto dnes znovu apeluji na mír doma.” 

Poslední týdny se totiž ve státech po celém světě eviduje obrovský nárůst případů domácího násilí. V Číně se aktuálně eviduje třikrát více telefonátů na tamější linku zřízenou právě pro oběti těchto případů než v minulém roce. V Austrálii se eviduje největší nárůst zájmu o pomoc na stránkách Google za posledních pět let.

Pomoc mají neziskovky

Účel vystoupení generálního tajemníka OSN je jasný. Je potřeba v těchto těžkých časech vyslat do světa vzkaz, že současné civilizační problémy mají i své neblahé efekty, které bychom mohli velmi snadno přehlédnout. Guterres poznamenal, že se globálně zájem o pomoc na linkách důvěry v souvislosti s domácím násilím zdvojnásobil, což je alarmující. 

„Vyzývám všechny vlády, aby zahrnuly prevenci násilí na ženách a náhradu škody způsobené ženám v důsledku takového násilí do svých národních plánů v boji  proti COVID-19 jako jednu z jejich hlavních částí,” sdělil světu Guterres. 

Přednesl také jeden z návrhů, který se na půdě české politické scény může zdát poněkud kontroverzní vzhledem k tomu, jak se v České republice hovoří o neziskových organizacích. Politikům totiž generální tajemník OSN doporučuje, aby zvýšily financování právě těm neziskovkám, které jsou zaměřené na oběti násilí. 

KAM DÁL: Tajné hospody a undergroundové umění. Lidé si v nouzovém stavu zaručeně vymyslí, jak obejít zákon.

 

reklama
#koronavirus #ženy #domácí násilí #OSN

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.