Zkažené zeleniny a ovoce jsou plné regály. Majitelům supermarketů to slušně vydělává

Máte podobné zkušenosti? Pošlete nám svůj názor do redakce
Foto: Depositphotos
Zobrazit fotogalerii (2)
Máte podobné zkušenosti? Pošlete nám svůj názor do redakce
komentář

/KOMENTÁŘ/ Jsou Češi čuňátka, aby jedli shnilé a jinak závadné potraviny? Možná je konečně čas s tím něco dělat, jak nabádá ve svém komentáři členka KDU-ČSL Inga Petryčka, přesto, že obchodní řetězce jsou mocné a prodej „hnusu“ jejich majitelům dobře vydělává.

reklama

Podle loňského průzkumu je více než 70 procent lidí nespokojených s nabídkou potravin v českých supermarketech. Přes 40 procent dotázaných pak uvedlo, že kvalita potravin neodpovídá ceně. 

Běžná kontrola závady neodhalí

Když jsem nedávno nakupovala v hypermarketu, musela jsem se zas a znovu pozastavit a podivit nad kvalitou nabízených potravin jako takových. Zejména v případě ovoce a zeleniny se opakovaně setkávám se shnilými nebo plesnivými kusy.

Kdyby to byl jeden kousek z mnoha, tak to pochopím, ale v případě mnoha druhů ovoce či zeleniny jsou zkažených kousků plné regály. Skoro to působí, jako by je někdo dovezl odjinud a zkoušel je před vyhozením ještě udat u nás v Česku.

Stává se mnohdy i to, že některé zkažené potraviny nejsou na první pohled vidět, jsou totiž v obalu a zběžná kontrola závady neodhalí. A v tom už lze spatřovat snad i záměr. 

Nikdo nechce shnilé potraviny

Osobně si myslím, že to není v pořádku. Obhájci volného trhu mohou stokrát říkat, že hypermarkety mají právo prodávat, co chtějí, a že pokud to lidé budou kupovat, tak se situace nezmění.

Já jsem přesvědčená, že nikdo nechce kupovat shnilé nebo plesnivé potraviny a že toto jednání nesmíme tolerovat. Obchodní řetězce jsou mocné, dobře vydělávají svým zahraničním majitelům, a tudíž mají dostatek prostředků a možností, aby více dbaly na kvalitu nabízených potravin.

Pokud k tomu ale budeme mlčet, tak se to opravdu nezmění.

Autorka komentáře: Inga Petryčka, členka KDU-ČSL

KAM DÁL: Uzlík na štítné žláze: Co to znamená a jak ho odstranit.

reklama
#potraviny #kvalita potravin #peníze #politika #politika

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.