Známá genetička Soňa Peková zřejmě propadla sektě. Natočila podivné video, teď se k němu nemá

Soňa Peková zřejmě propadla sektě a teď svá videa popírá
Foto: Profimedia
Soňa Peková zřejmě propadla sektě a teď svá videa popírá

Molekulární genetička Soňa Peková se stala známou v době pandemie covidu-19 díky svému svéráznému názoru na šíření viru. Po pandemii začala hlásat podivné konspirační teorie, podle tehdejších zdrojů se dokonce přidala k ruské sektě, která šíří šílené teorie o reptiliánech. Tyto spekulace se teď potvrdily, když plačící Peková vystoupila v podivném videu, kde ohlašuje jakési velké finále. O několik dní později opět říká, že jde o výtvor umělé inteligence a že podobné video nenahrála.

reklama

Peková se v podivném videu, které se šíří po sociálních sítích, vrací k době globální pandemie. „Myslím, že hodně z vás si v té době uvědomilo, že máte tady nějaký úkol, proč jste sem přišli. Moji milí, jsme ve finále. Jak se nám život obrátil vzhůru nohama v té době, tak věřte, že v nejkratší možné, pro vás myslitelné době bude tato otočka dokonána,“ říká rozechvělým hlasem a se slzami v očích Peková na videu. Pak hlásá příchod jakési velké události.

Bizarní sekta

„Vydržte už těch posledních pár chvil, možná posledních pár dní. Převrátíme tu jachtu vzhůru nohama. Pokud se někdo při té obrátce poblinká, to tak bývá. Držte se. Jakmile se uvidíme znovu na hladině, ta cesta vpřed bude překrásná,“ uzavřela své podivné a bizarní vyprávění uslzená lékařka. Zapadá to do jejího loňského vyprávění, kdy hlásala, že „všichni přejdeme ze 3D do 5D a už to nebude spojeno se smrtí“.

Podle médií, pro která začala Peková publikovat, se zřejmě přidala k ruské sektě AllatRa. Ta hlásá, že v dalších letech, konkrétně v roce 2036, přijde globální světová krize a na Zemi se přestane dát žít – kvůli mohutným sopečným výbuchům, které prý nastanou. „Ti lidé, co to šíří z řad Tvořivé společnosti, jsou vystrašení, protože jsou v nějaké uzavřené bublině, kde jsou neustále atakovaní tím, že klima na nás útočí,“ vysvětluje v podcastu sekty její exčlenka Eva Hronová. 

Nenápadná propaganda

Sekta působí ve velké části světa včetně Česka skrz projekt Tvořivá společnost. „To je mezinárodní projekt, který na dobrovolnické bázi sjednocuje lidi z více než 180 zemí. Cílem projektu je v co nejkratší době zákonnou a mírovou cestou přejít na nový tvořivý formát společnosti na celém světě, ve kterém život člověka bude nejvyšší hodnotou,“ píše o sobě neurčitě organizace. Její šéfové na Ukrajině jsou ale hledaní policií. „Válka na Ukrajině a důsledky klimatické změny posilují konspiracionismus a apokalyptické předpovědi. Z mnoha náboženských společenství, která tyto jevy zabudovala do svých nauk, můžeme jmenovat alespoň hnutí AllatRa,“ píše o skupině Náboženský servis.

Všechno svedla na AI

U Pekové po posledním videu však přišel překvapivý zvrat. Popřela, že by video natočila, a vše svádí na to, že video je vytvořené za pomoci AI, tedy umělé inteligence. Tvrdila to v telefonátu, který s ní vedl na svém youtubovém kanálu filmař Igor Chaun. To se však ukazuje jako velmi nepravděpodobné jak podle názoru webu Manipulátoři.cz, tak podle názoru předního českého odborníka na AI Davida Grudla. „To video není AI ani náhodou. Je to autentická Soňa v celé své záři, zapadající perfektně do série jejích předchozích výstupů,“ píše v rozsáhlé sérii příspěvků na Twitteru a vtipkuje, zda se poslední čtyři roky konspirování také pokusí hodit na AI.

Kauza Pekové přesně ukazuje, jak jednoduché je uvěřit v serióznost člověka, který v potřebné době hlásá nám blízký názor, a o co nepříjemnější může být procitnutí, když se z něj vyklube nešťastný produkt náboženských šílenců.

KAM DÁL: Nechtěl cenzurovat, spekuluje Musk o zatčení otce Telegramu. Sám ale na Twitteru nadržuje Trumpovi

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/znama-geneticka-sona-pekova-zrejme-propadla-sekte-natocila-podivne-video-ted-se-k-nemu-nema-79013
reklama
#Soňa Peková #konspirační teorie #Ukrajina #sekta #Nepolitická publicistika
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.