Zveřejnění vraha holčiček bylo správné, říká expert. Za násilím v Británii stojí frustrace mladých

Protesty po šílených útocích v Británii neberou konce
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (2)
Protesty po šílených útocích v Británii neberou konce
zpráva

Británií otřásla brutální vražda tří dívek na dětském večírku. Spáchal ji sedmnáctiletý potomek uprchlíků ze Rwandy, a davy lidí vyšly do ulic. „Ukazuje se, že nepokoje, při kterých se i rabuje, nemají na svědomí lidé rozčílení ze strašného činu, ale hlavně nespokojená mládež,“ říká pro Čtidoma.cz odborník na extremismus, Jan Charvát z FSV UK.

reklama

Protesty po celé zemi vyvolal čin, při kterém v taneční škole zemřely tři nevinné holčičky. Zabít je měl sedmnáctiletý mladík jménem Axel Rudakubana, který se narodil v Británii rodičům pocházejícím ze Rwandy. Vyzbrojený nožem vyrazil na akci pro děti inspirovanou koncerty Taylor Swift a tam zaútočil na bezbranné děti. Dvě dívky zemřely na místě, třetí v nemocnici. Deset dalších lidí utrpělo různě těžká zranění.

Británie v plamenech

Od té doby se dá říci, že Británie doslova hoří. Protesty se rozběhly v desítkách měst po celé zemi. „Okamžitě se objevily informace, že to byl migrant a muslim, což vyvolalo obrovskou vlnu násilí. Následně se ale ukázalo, že v pravém slova smyslu nebyl ani migrant, ani muslim. Samozřejmě se opět rozběhla velká protiimigrační debata, ačkoliv víme, že takové činy často páchají psychicky nemocní lidé, a vypadá to tak i v tomto případě,“ vysvětluje Charvát. „Tady máte člověka, který je nemocný a kterého je potřeba léčit, ale který uteče těm doktorům,“ dodává s tím, že takový útok je často mylně interpretován.

Ruský zásah a zveřejnění útočníka

To se stalo i tentokrát. Některá ruská média totiž krátce po hrozném činu začala zveřejňovat informace, že šlo právě o migranta a že byl v dlouhodobém hledáčku tajné služby MI6. To se ukázalo jako falešná informace s cílem destabilizovat Velkou Británii ze strany Ruska. Takové zprávy se však podařilo velmi rychle vyvrátit.

Oproti běžné praxi, kdy nejsou jména pachatelů mladších osmnácti let zveřejňována, zde došlo k výjimce ze dvou důvodů – charakter činu a fakt, že osmnáct let by oslavil tento týden. „Já si myslím, že to smysl dávalo. V té situaci, v jaké to bylo, nedává smysl tu informaci neříct, protože je vidět, že se šíří obrovská spousta konspirací, a je jednodušší říct pravdu. Není to sice přesně podle zákona, ale v rámci fungování společnosti je racionálnější to říct,“ říká k tomu Charvát, který se na extremismus specializuje.

Rabování

„Britská média celý včerejšek ukazovala vypálené ubytovny pro migranty, a dokonce mnoho demonstrantů začalo vytloukat a rabovat obchody, což přesně odpovídá té hypotéze, že jsou to lidé z těch nejnižších sociálních vrstev. Takže když se stane taková věc, oni přijdou, nejen protože se něco děje, ale protože si mohou i přilepšit,“ vysvětluje masivní protesty Charvát a dodává, že jsou tu samozřejmě skupiny, kterým takový neklid obyvatel vyhovuje.

Kdo za to může?

„Mnoho odborníků ukazuje na lidi jako Nigel Farage nebo Tommy Robbinson (populistický politik a kontroverzní blogger, pozn. red.) a kauzy tamního bulvárního tisku, který naskakuje na cokoliv, co by mohlo hrát na rasovou notu. Vidíme tak, jako v celé řadě dalších případů, narůstání stresu, tenzí a násilí jako řešení. Můžeme maximálně doufat, že ty nepokoje skončí, ale je jasné, že ve společnosti je obrovská míra frustrace z chudoby a zvyšujících se nákladů na život, které neodpovídají výdělkům,“ dodává politolog s tím, že k mnoha protestujícím se ani nedostane vysvětlení, proti čemu rozzuřené davy demonstrují.

Britům se nedaří dobře

„V Británii je téma migrace tím, k čemu se tohle daří vztáhnout. Lidi neřeknou, že jsou frustrovaní z toho, že je nezaměstnanost, nízké platy, špatné školy a já nemám možnost se nikam v životě dostat a být úspěšný, což je pocit, který tady u nás ještě nemáme, ale na mnoha místech západní Evropy takový je,“ osvětluje Charvát. „V celé řadě míst prostě není tématem migrace, ale chudoba,“ nastiňuje Charvát možný pravý důvod nepokojů.

KAM DÁL: Budoucnost Miroslava Kalouska: Mohl by být i prezident, říká expert.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/zverejneni-vraha-holcicek-bylo-spravne-rika-expert-za-nasilim-v-britanii-stoji-frustrace-mladych-78902
reklama
#Velká Británie #Anglie #protesty #brutální vražda #Nepolitická publicistika #politika #politika
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.