Měla jsem doma hadrovou panenku, říká maminka Lucie. Covid se dětem nevyhýbá, malá Sofinka je ve vážném stavu

„Tak i nás nakonec pravděpodobně dostihl Covid, i když nevím kdy. Jediné, co vím, je to, že moje dvouletá holčička leží na JIP s tzv. syndromem multisystémové zánětlivé odpovědi spojené s virem SARS-CoV-2 u dětí (PIMS-TS, také MIS-C),“ říká maminka Lucie Máchová. Její Sofinka je jedním ze sedmdesáti dětí, které v České republice prošly nákazou covid-19 a jsou na jednotkách intenzivní péče.

reklama

Žádný rodič nepočítá s tím, že právě jeho dítě bude odkázáno na přístroje a pomoc lékařů. Bohužel se takové případy stávají. Vědci sice stále spekulují o tom, jak moc nový typ koronaviru postihuje děti a jestli je případně průběh těžký. Lucie bohužel se svou dcerou Sofinkou poznala, že covid-19 opravdu může mít i dítě a že nejde o žádnou banální chřipečku. „Nejhorší na tom je, že se o něm nemluví a nejde včas rozpoznat příznaky, které bohužel připomínají další běžné onemocnění,“ říká maminka.

Nejedla, nekomunikovala

U nich vše začalo vysokou horečkou, které nikdo nevěnoval pozornost, Sofie měla měla i 41 stupňů. Antibiotika nezabírala, lékaři předpokládali, že má holčička angínu. Teploty se nedařilo srazit obklady ani sprchováním. „Čtvrtý den už jsem měla doma hadrovou panenku, která nejedla, nekomunikovala, bolela ji hlava a bříško, přidal se průjem. Nejhorší na tom je, že doktoři začínají přemýšlet o této variantě až tehdy, pokud má dítě horečky minimálně tři dny!! Takže jste v podstatě bezmocní,“ kroutí hlavou Lucie.

O syndromu multisystémové zánětlivé odpovědi se toho navíc příliš neví. „Vlastně jen to, že zasahuje srdce. To má dcerka slabé a čekáme, co bude dál. Musí být silná. Nikdo neví, co to s ní udělá do budoucna.“ Jisté jsou dva až tři týdny hospitalizace, pak každé tři měsíce kardio kontrola.

Rodiče, dávejte pozor!

Sofinka leží v Motole, její stav je stále vážný. „Bohužel až tady jsem zjistila, jak je celá věc s covidem vážná. Doteď jsem jí nevěnovala až takové pozornosti, jelikož už mám taky všech opatření dost. Ale pohled na další děti, které jsou pozitivní a jsou pak na ARU, vás nutí celou věc přehodnotit.“

Lucie nechápe, že se o zásadních potížích, které děti postihují, téměř nemluví. „Celou dobu se tvrdilo, jak jsou děti mimo rizikovou skupinu, ale tady vidím pravý opak! Prosím, buďte na sebe i své děti opatrní a hlavně se opravdu snažte dodržovat opatření a hygienu, je to důležité. Není nic horšího než mít před sebou vyřízené dítě, se kterým strávíte třeba tři týdny ve špitále. Bohužel ještě nevíme, kde k tomu přišla, ale byla absolutně bez příznaků a my jsme také byli v pořádku,“ vysvětluje Lucie a prosí všechny rodiče, aby dávali pozor.

Jaké jsou tedy příznaky? Vysoké horecky, bolest bříška, vyrážka, průjem, zvracení, zánět spojivek.

KAM DÁL: Profesor Pohunek: Astmatiky covid-19 nepostihuje více než běžnou populaci. Pokud dodržují léčbu.

reklama
#koronavirus #COVID-19 #nemocné děti #koronavirus u dětí

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.