Mistr republiky propadl toluenu, rozhodl se vraždit a tříleté dítě nechal přihlížet. Pustili ho při amnestii

Vražda nebyla nikdy objasněna
Roman Kučerovský přikázal tříletému synovi své oběti, aby se schoval pod peřinu
zajímavost

Když se hasiči snažili zachránit tříleté dítě z doutnajícího bytu, ještě netušili, co tam najdou. Vyrazili dveře, chlapce vynesli ven a zjistili, že oheň vznikl kvůli stočeným kobercům opřeným o kamna. Když si všimli fleků, které připomínaly krev, a spatřili části tkáně a kus kůže s vlasy, bylo jasné, že nepůjde jen o požár. 

reklama

Psal se duben 1984 a Roman Kučerovský se chystal na svůj hrůzný čin. Možná by stopy vyšetřovatele právě k němu nikdy nedovedly, ale v odpoledních hodinách se čtvrtého dne v měsíci vracel jeden z nájemníků domu nacházejícího se v ulici Příkop v Brně. Ve třetím poschodí, kde bydlela Jitka Bezděková, vycházel z bytu kouř. Zvonil, bušil na dveře. Nikdo se ale neozýval. Sousedé si mysleli, že si Jitka odskočila do obchodu – to by však znamenalo, že je v bytě její tříletý syn a hrozí mu smrtelné nebezpečí.

Tříletému chlapci přikázal, aby se schoval pod peřinu

Přivolaní hasiči vyrazili dveře, nebohé dítě zachránili. V tu chvíli ještě netušili, že nalezené zbytky tkání a části kůže s vlasy vedou k vrahovi, který mladou ženu zavraždil před zraky tříletého dítěte, kterému přikázal, aby se schoval během činu pod peřinu. V bytě byly dále nalezeny části mozku, lidské zuby, ušní boltec a také rozsáhlé krevní stopy. 

V kamnech a kýblu na popel se dále našly části ohořelých kostí a kovová část sekyrky. Vyšetřovatelé vyslýchali sousedy, kteří potvrdili, že se Jitka Bezděková znala s jakýmsi mužem, dvakrát trestaným mistrem republiky ve volném stylu. Jmenoval se Roman Kučerovský. Tento muž, který propadl toluenu, byl v den požáru byl spatřen, jak vychází z jejího bytu. 

Kučerovský kladl při zatýkání odpor, musel být použit slzný granát

Zadržen byl sice během pár hodin, jeho výslech ale nikam nevedl. Tvrdil, že se ještě nenarodil a je anglický král. Vzniklo podezření, že se snaží předstírat duševní poruchu. Při zatýkání přitom kladl odpor a musel být použit slzný granát. Při prohlídce zdevastovaného bytu byly zajištěny kusy masa o celkové váze 22 kg. Znalec následně potvrdil, že se jedná o maso lidské.

Kučerovský byl umístěn do psychiatrické léčebny v Praze. Mezitím probíhalo vyšetřování lidské tkáně a krevních stop. Bylo jednoznačně prokázáno, že patří jednomu člověku. Tehdy se ještě analýza lidské DNA běžně nevyužívala. Chyběly důkazy, že se jedná o Bezděkovou, která byla dvakrát rozvedená – a stejně jako Kučerovský byla toxikomanka. V minulosti byla několikrát soudně trestána. Vyšetřovatelé také pracovali s verzí, že Kučerovský sám nevraždil, ale pouze zahlazoval stopy po někom jiném.

Díky amnestii si celý trest neodseděl

Přiznal se po čtyřech měsících. Dva týdny před vraždou se s Jitkou pohádal. Šel si to s ní vyříkat, do bytu ho ale nikdo nepustil, Jitka totiž spala. Kučerovský tam už šel s nožem. Probudil ji, vyčetl jí chování, oběť mu ale odporovala. Dvakrát ji bodl, pak jí uřízl hlavu a tříletému chlapci, který byl opodál, přikázal, aby se schoval pod peřinu. V kuchyni našel sekyrku, kterou Bezděkovská sekala dříví do kamen. Pomocí ní a nože její tělo rozřezal. 

V kamnech spálil části těla, kabát i boty. Další kusy těla uložil do kufru a všechno vysypal v blízkosti pedagogické fakulty do řeky Svratky. Pak se vrátil ještě jednou a zbývající části si donesl do svého bytu. Koberce chtěl původně také hodit do řeky Svratky, to už byl ale zatčen. Potápěči jeho verzi potvrdili, části těla našli i po týdnech. 

Kučerovský podle soudních znalců trpěl sexuální deviací, byl psychopatickou osobností s agresivními sklony. Nesnesl odpor a odmítání, bylo to pro něj frustrující. V době spáchání činu se pravděpodobně nacházel ve stavu snížené příčetnosti. Byl odsouzen k 24 letům vězení. V roce 1990 však přišla amnestie a Kučerovský byl propuštěn. Odseděl si tak jen 6 let.

Zdroj: kriminalistika.eu, wikipedia.org, ahaonline.cz

KAM DÁL: Řidička smrti Olga Hepnarová: Chtěla se pomstít společnosti, prý ničí jednotlivce.

https://www.ctidoma.cz/clanek/spolecnost/mistr-republiky-propadl-toluenu-rozhodl-se-vrazdit-a-trilete-dite-nechal-prihlizet-pustili-ho-pri-amnestii-73494
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.