Vědomostní pořady 90. let: Soutěžil i budoucí zabiják, nikdo to ale nevěděl

Hvězda StarDance Marek Eben byl jeden čas také ústřední postavou pořadu O poklad Anežky České
Foto: se souhlasem České televize
Zobrazit fotogalerii (6)
Hvězda StarDance Marek Eben byl jeden čas také ústřední postavou pořadu O poklad Anežky České
zajímavost

Dnes vládne televizní obrazovce vědomostní soutěž Na lovu s ostrým jazykem Ondřeje Sokola a vtipnými poznámkami Dominika Landsama coby scenáristy. Dříve však vévodil obrazovkám Jan Rosák, Vladimír Čech nebo Pavel Poulíček. Na jaké pořady pravděpodobně nikdy nezapomeneme? 

reklama

Dříve byli lidé pro pár tisícovek ochotní v televizi udělat takřka vše. Znalostní pořady byly ale přece jen tou lepší volbou, která měla svou úroveň. A to především díky moderátorům. V devadesátých letech se nikdo o ostrovtip nesnažil, stačilo, že moderátor vede soutěžící k úspěchu. O jakých televizních pořadech je řeč?

Riskuj s autoritativním Rosákem

Milý, zdrženlivý – a přesto velká autorita. Takový byl Jan Rosák v pořadu Riskuj, který televize Nova vysílala od roku 1994. Není divu, že dodnes mají někteří moderátora spojeného právě s touto show. A co dělal předtím či potom, nemají tušení. 

Ten ale už v roce 1971 začínal v Československém rozhlase, je pětinásobným držitelem ceny TýTý v kategorii moderátor a zaznamenat jste ho mohli také v soutěži Pevnost Boyard. Na Nově byl ještě před Riskuj v pořadu Bingo nebo Triga.

V pořadu Chcete být milionářem? soutěžil vrah

Na přelomu tisíciletí se na televizních obrazovkách začala objevovat populární soutěž s Vladimírem Čechem. Není náhoda, že byla jednou z vůbec nejoblíbenějších a televize se ji několikrát pokusily vrátit na výsluní – v moderátorském křesle se poté vystřídal například Martin Preiss, Ondřej Hejma, nebo dokonce Marek Vašut. 

Soutěž Chcete být milionářem? se však musela vyrovnat také s temnou vzpomínkou. Do křesla soutěžícího usedl vrah Viktor Kalivoda, který si tehdy odnesl 320 tisíc. Ani jednou se neusmál a dnes je přezdíván „lesní vrah“. V roce 2005 zastřelil v lese u Brna a u Kladna tři lidi. Přitom jeho plány byly původně mnohem větší. Inspirací mu měla být nechvalně proslulá Olga Hepnarová. 

Kolotoč jako přehlídka nevzdělaných

U staršího publika jeden čas vládl na plné čáře Kolotoč. Šlo přitom o soutěž, jež měla až neuvěřitelné štěstí na bizarní lidi, kteří dělali z jednotlivých epizod komediální podívanou. Jeho principem bylo uhádnout podle písmen pořekadlo či pranostiku, získat body a ty navýšit otočením kolotoče. Soutěžící však stejně tak mohli i zbankrotovat.

Soutěž tehdy vedl Pavel Poulíček, který se na Nově stal také prvním moderátorem Sportovních novin a jeden čas snad nebyla společenská akce, na které by chyběl. Nedávno se přitom nechal slyšet, že nynější život mimo obrazovky mu vyhovuje, a své dceři dokonce tají, čím se dříve živil. Dnes je ředitelem Golf TV.

Zedníčkův Kufr ovládl obrazovky

Vzpomínáte na zábavný televizní pořad Kufr? Nebyl tak docela o znalostech, ale schopnost rozeznat tu správnou pantomimu nebo uhádnout další disciplíny notnou dávku inteligence vyžadovaly. Moderoval jej Pavel Zedníček a diváci jej považovali za klasiku televizní zábavy. 

O poklad Anežky České

V letech 1993 až 2003 vysílala Česká televize pořad o české historii, kterou moderoval Marek Eben. Jeho první asistentkou byla Klára Kovaříková, později Klára Doležalová. Díly se odehrávaly na různých pamětihodnostech – napřílad na Křivoklátě, v Březnici, v Mnichově Hradišti, ve Žlebech nebo ve Slavkově. 

Zdroj: redakce, TV Nova, Česká televize, ČSFD, wikipedia.org

KAM DÁL: Velký televizní přehled na rok 2024: Kdy se vrátí na obrazovky Zlatá labuť? Jaro ovládne Bartoška i krasavec Lambora.

reklama
#kolotoč #televize #Na lovu #Chcete být milionářem #Riskuj

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.