5 účinných strategií pro snížení nákladů na vytápění vašeho domu

Mějte spotřebu energií pod kontrolou díky chytré domácnosti
Mějte spotřebu energií pod kontrolou díky chytré domácnosti
komerční sdělení

Výdaje na vytápění domácnosti často tvoří významnou položkou rodinného rozpočtu a hledat způsoby, jak na nich ušetřit, se hodí nejen v době energetické krize. Představujeme vám proto 5 účinných strategií pro jejich snížení.

reklama

Správné těsnění dělá divy

Okna i dveře mohou způsobit až jednu čtvrtinu tepelných ztrát v budově. Náklady na vytápění v tomto případě snížíte tím, že budete pečovat o jejich stav. Případné vzniklé mezery a škvíry eliminujte pomocí speciálních těsnění. Na zimu je také vhodné upravit přítlak plastových oken a nastavit je do tzv. zimního režimu, který brání pronikání chladného vzduchu do místnosti.

Nastavte si optimální teplotu

Dalším osvědčeným způsobem, jak ušetřit, je nastavení správné teploty v místnosti. Její snížení o stupeň či dva pocitově tolik nezaznamenáte, přitom i tak malá změna může snížit náklady na vytápění až o několik procent. Nebojte se tedy změnit své návyky. Pamatujte také na to, že když vám bude zima, zahřeje vás i více vrstev oblečení, nejen pouhé otočení kohoutu u topení.

Změna šetří

V domácnosti nemusíte topit celý den. Peníze ušetříte i jednoduchým přizpůsobením nastavení v závislosti na vašem denním režimu. Při slunečném dni roztáhněte žaluzie a závěsy a nechte místnost vyhřát hřejivými paprsky. Naopak v noci při poklesu teplot zakryjte okenní tabule izolační fólií, roletami nebo závěsy. Pro zdravý spánek jsou vhodnější nižší teploty, proto by měla být ložnice vždy o něco chladnější než zbytek domácnosti.

Pokoje řádně větrejte

Také správné větrání je cesta, jak ulevit svému domácímu rozpočtu. Před otevřením oken nezapomeňte zavřít ventily radiátorů. Otevřete okna dokořán a několik minut nechte do místnosti proudit svěží vzduch. Po jejich zavření se teplota rychle vrátí do normálu, jelikož podlahy a stěny nestihnou vychladnout. Naopak dlouhodobé větrání interiér soustavně ochlazuje a topení pak musí přitápět víc, což zvyšuje náklady.

Radiátory nechte odkryté

Než zapnete topení, zkontrolujte, zda je kolem radiátorů volný prostor. Pokud je k nim přiražena sedačka nebo jsou na nich dlouhé závěsy, nepočítejte s tím, že bude vytápění efektivní. Kolem radiátoru nechte alespoň 10 cm volného místa, aby se teplo dostalo do prostoru. Nad radiátor je však dobré umístit široký parapet nebo polici. Díky tomu bude teplo směrováno do středu místnosti, nikoli k oknu a ke stropu, kudy by mohlo unikat.

 

Zajímá vás víc tipů, jak snížit spotřebu energií v domácnosti? Praktická videa i zajímavé články najdete na webových stránkách ČEZ Akademie. Tento projekt spustila společnost ČEZ v lednu roku 2023. Jeho hlavním posláním je poskytnout lidem dosatek informací a rad, jak snížit spotřebu a mít náklady pod kontrolou.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/5-ucinnych-strategii-pro-snizeni-nakladu-na-vytapeni-vaseho-domu-75385
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.