Ceny energií klesají pod vládni strop

Ceny energií klesají pod vládni strop
Ceny energií klesají pod vládni strop
komerční sdělení

Po panice, která ovládla české domácnosti ve chvíli, kdy ukončilo svou činnost několik dodavatelů elektřiny a plynu, nastává chvíle oddechu. Ceny elektřiny a plynu totiž klesají pod vládní strop. Co to znamená?

reklama

K čemu vlastně sloužilo zastropování cen? 

Pokud vám v loňském roce končila smlouva s vaším poskytovatelem plynu nebo elektřiny, čekalo vás uzavření nové smlouvy. Ale kvůli turbulencím na trhu se ceny jak elektřiny, tak i plynu vyšplhaly v podstatě nesmyslně vysoko. A tak domácnosti a firmy, které byly aktuálně bez smlouvy, čekalo poměrně náročné období. Výjimkou nebyly ani ceny elektřiny o 300% vyšší, než byla původní smlouva. Pro mnoho domácností i firem to bylo v podstatě likvidační období.

Proto vláda rozhodla o zastropování cen. Tedy o stanovení maximální částky, za kterou je možné elektřinu a plyn prodávat. Nicméně se zdá, že v poslední době nebude strop cen zase tak potřebný. Ceny se totiž přirozeně vrací k normálu a klesají pod vládní strop. Jak toho jako běžný uživatel můžete využít? 

Jak získat levnější elektřinu a plyn? 

Základem je vědět, jak je na tom vaše aktuální smlouva. Pokud se totiž blíží její konec, nic vám nebrání sjednat si novou u jiného poskytovatele. Levná elektřina a plyn pak může být vaše v podstatě okamžitě. Plyn totiž klesl u některých poskytovatelů až o 42% a elektřina o 23% níž, než jsou ceny vládního stropu. 

Pokud máte smlouvu se svým stávajícím poskytovatelem na několik měsíců zafixovanou a tedy nemůžete přejít okamžitě, je možné i tak uzavřít novou smlouvu s levnějšími cenami. Jen si na její platnost budete muset počkat, než vyprší smlouva stará. Pokud byste uzavřeli novou a stará smlouva by nebyla zrušena, platili byste v podstatě elektřinu dvakrát. 

Jak se počítá cena elektřiny? 

Chcete-li vypočítat svůj účet za elektřinu, budete muset zjistit využití každého spotřebiče a zařízení ve vaší domácnosti, zejména těch, které se používají denně. Kdyby byl život o něco snazší, všichni bychom žili v chytrých domácnostech s aplikací, která za nás rozděluje využití! Bohužel tomu tak zatím není. Dobrou zprávou je, že zjistit, kolik elektřiny každý spotřebič spotřebuje a vypočítat si měsíční účet, není tak těžké, jak se zdá.

První věc, kterou musíte udělat pro výpočet spotřeby elektřiny, je zjistit, kolik wattů elektřiny spotřebuje každý váš spotřebič a zařízení za den. Chcete-li odhadnout využití za měsíc, musíte tuto částku vynásobit 30 (průměrný počet dní v jednom měsíci). 

Druhou variantou je pořídit si v elektru adaptér, který zapojíte do zásuvky a do něj pak připojíte zařízení, které chcete změřit. V podstatě vám pak na jeho digitálním displeji vyjede průměrná spotřeba. Pokud tedy nejste velcí kamarádi s matematikou a převody jednotek, tohle by mohla být cesta pro vás. 

Chcete-li vypočítat náklady na elektřinu každého spotřebiče, musíte jednoduše vynásobit měsíční spotřebu v kWh sazbou za elektřinu stanovenou vaší energetickou společností. Ceny elektřiny se mohou lišit nejen u jednotlivých dodavatelů, ale také podle typu vaší smlouvy a regionu, ve kterém žijete. Při výpočtech tak ideálně vycházejte z údajů na své smlouvě. 

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/ceny-energii-klesaji-pod-vladni-strop-74198
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.