Čínské ponorky mohou ohrozit americké letadlové lodě

Americká letadlová loď USS Kitty Hawk mohla teoreticky nepozorovaně napadnout v roce 2007 čínská ponorka
Foto: Wikimedia Commons,U.S. Navy, volné dílo
Americká letadlová loď USS Kitty Hawk mohla teoreticky nepozorovaně napadnout v roce 2007 čínská ponorka
zajímavost

Čínské ponorky se mohou nepozorovaně vynořit u americké letadlové lodi, tak jako se to stalo v incidentu roce 2007. Ponorka typu 039 se během cvičení amerického námořnictva vynořila v dosahu torpéd od letadlové lodi USS Kitty Hawk, čímž jasně ukázala jeho zranitelnost.

 

reklama

Výše zmíněný incident z roku 2007 dokumentuje, že Američané mají reálně rezervy v obraně, jak uvádí magazín National Interest, protože plavidlo mohlo teoreticky vypálit na letadlovou loď několik torpéd, aniž by si toho někdo v kritický okamžik všiml. 

Čínské nezjistitelné ponorky

Pro americké námořnictvo pak není ani příznivou zprávou skutečnost, že Čína disponuje ponorkami s výrazným profilem stealth, tedy obtížnou zjistitelností sonarem. Dobrým příkladem je  ponorka typu 039A, které Peking exportuje i do zahraničí, například Pákistánu či Thajska. A ve výzbroji má Čína i další stealth ponorky, které mají být tiché, aby je nepřítel nedetekoval. Obtížná zjistitelnost čínských ponorek je pro americké letadlové lodě otevřenou hrozbou, která se může zhmotnit v případě, že vzájemné vztahy, které jsou v současné době nejen z důvodu obchodní války, velmi špatné, se zcela vyhrotí.

I když došlo ohledně letadlových lodí k významnému modernizačnímu a technologickému pokroku, přesto zůstávají vůči této formě útoku, jak píše National Interest, americké letadlové lodě zranitelné. Současně to otevírá otázku, jestli není potřeba přehodnotit, respektive přizpůsobit projekci americké námořní síly novým sofistikovaným schopnostem nepřítele. 

Obávané čínské torpédo

Aby toho nebylo málo, již nějaký čas Pentagon varuje před čínskou vojenskou přítomností v Arktidě a ponorkami, které mají sloužit jako prostředek odstrašení, jak uvádí web The Barents Observer. V této oblasti chce dominovat na druhé straně i Rusko, které oblast cíleně militarizuje a staví zde své vojenské základny.

Američané se obávají čínských ponorek poprávu, hlavně jejich výzbroje. Od roku 2021 je hlavním torpédem Yu-6. Je to vlastně čínský protějšek známého amerického torpéda Mark 48, nicméně údajně mělo Rusko pomáhat k jeho vyvinutí. Yu-6 je prvním domácím čínským torpédem. Je určeno k likvidací hladinových cílů i ponorek. Torpédo pak představuje reálnou hrozbu pro americké hladinové lodě, které operují ve sporných oblastech, to znamená Jihočínské moře nebo Tchajwanský průliv.

Američané ztrácí na moři

Americké námořnictvo tak musí posledních několik let řešit vzrůstající čínskou námořní moc, kterou nereprezentují pouze ponorky, jejichž kvalita má vzestupnou tendenci, ale také letadlové lodě, torpédoborce a další podpůrná plavidla. USA má sice výraznou převahu právě v letadlových lodích, jenže celkově už na Čínu početně ztrácí. 

Čína má totiž už více hladinových plavidel a ponorek než USA. Před rokem to byl poměr 355 ku 296. USA tak musí především navýšit své výrobní kapacity, protože jinak se může stát, že už na začátku další dekády je Čína výrazně přečíslí. A pak se mohou samozřejmě opakovat i incidenty, které byly zmíněny už na začátku, kdy americká letadlová loď byla nachytána v nedbalkách. 

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Letadlová loď Kuzněcov je noční můra Rusů a nejspíš nikdy nevypluje.

 

reklama
#stíhačka #tank #vojenská technika #Čína

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.