Devatenáctiletý rapper přišel o život, než stihl svědčit u soudu o svém únosu. Kde jsou hranice?

Einár vypadal jako milý kluk od sousedů, ale měl za sebou hodně drsnou minulost a jeho texty o tom také svědčily
Foto: profimedia
Einár vypadal jako milý kluk od sousedů, ale měl za sebou hodně drsnou minulost a jeho texty o tom také svědčily
zajímavost

V šestnácti letech se proslavil, ale jeho život na výsluní trval pouhé tři roky, než ho jeho odpůrci trefili hned několika kulkami při vydařeném atentátu. Nedobrovolný odchod ze světa devatenáctiletého rappera dodnes děsí mnohé jeho kolegy a hudebníky podobného ražení. Za vším totiž stáli pravděpodobně právě další z nich, kteří mu šli „po krku“ už dříve.

reklama

Rok před osudným incidentem došlo k únosu, jehož obětí se stal právě švédský rapper Nils Kurt Erik Einar Grönberg, veřejně známý jen jako Einár. V incidentu měl tehdy prsty jeho konkurent, další hudebník, který vystupoval pod jménem Yasin. Ten se domluvil se členy místního zločineckého gangu Vårbynätverket a fotografie, které únosci umístili na sociální sítě, obletěly svět.

Únos ještě dopadl dobře

Brzy se také ukázalo, že Yasin při únosu spolupracoval s dalším rapperem, Havalem. Einárovi se tehdy vlastně nic nestalo, kromě toho, že byl několik hodin vězněn a přišel o neuvěřitelně drahé hodinky a zlaté šperky, které měl v okamžiku únosu u sebe, jak píše například NYTimes. Únosci chtěli také tři miliony švédských korun za to, že nezveřejní rapperovy fotografie v dámském prádle. On ale zaplatit odmítl.

Drogový dealer Einár

Faktem zůstává, že podle The Guardian ani Einár nebyl žádným svatouškem a na vrcholu své vynuceně krátké kariéry mohl sčítat nejen úspěchy a prodaná alba, ale také policejní a soudní tresty. Nevynechal ani drogovou trestnou činnost nebo ublížení na zdraví, řidičský průkaz považoval k ovládání auta za zbytečný a mezi známými zločinci se pohyboval jako doma. Ještě než začal zpívat, usoudily úřady, že na výchovu tak složité osobnosti matka, která s ním zůstala sama, nestačí, a Einár tak po určitou dobu dokonce vyrůstal v ústavu. Snad i odtud pramenil jeho drsný přístup k životu, který ale dokonale skrývala dětsky vyhlížející tvář. 

Tohle bylo příliš…

Rap sice vznikl na ulici v chudých čtvrtích, kde nebylo nikdy k násilí daleko, ale chování Einára, Yasina a Havala zašlo přece jen zbytečně daleko na to, jaké slávy mohli i bez toho dosáhnout. Zatímco Einár se ocitl na hranici života a smrti, jeho únosci skončili v rukou policie a později za mřížemi. 

Brzy bylo hůř

Až potud by se mohlo zdát, že vlastně všechno dobře dopadlo. Gang okradeného Einára nakonec propustil, ale v bezpečí si rapper nepřipadal. Uchýlil se proto raději do ústraní, a dokonce přijal krycí identitu. Vycházelo mu to prakticky rok, konkrétně do té doby, než došlo na odvolací řízení u soudu s jeho únosci. Zatímco dříve u soudu rapper odmítl vypovídat a raději zůstal v bezpečí, tentokrát již svolil a tím si bohužel podepsal rozsudek smrti. Podle NDTV jen týden před jeho plánovaným svědectvím u soudu jej totiž na okraji Stockholmu útočník zastřelil několika ranami, vypálenými z bezprostřední blízkosti. Policie čin označila doslova za popravu. 

Stín nad Stockholmem

I když se švédská policie tehdy pustila okamžitě do vyšetřování, v prostředí organizovaného zločinu a gangů, které značné části Stockholmu doslova vládnou, rozhodně to nebyl jednoduchý úkol. Čin, který se udál v říjnu roku 2021, nebyl dodnes dořešen, a tak může Einárova rodina stále jen čekat a nad švédským rapem se dodnes vznáší zvláštní atmosféra.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Ženu bez hlavy vozila týdny v kufru. Toužila po tom, co bylo její.

reklama
#krimi #rapper #Švédsko

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.