Domy a stromy létají vzduchem: Unikátní záběry ukazují, jak se tornádo přehnalo městem

Tornádo je devastující přírodní síla, která může napáchat nezměrné škody
Tornádo je devastující přírodní síla, která může napáchat nezměrné škody
zajímavost

Nebývá časté, aby byly zveřejněny kvalitní záběry, na kterých tornádo ničí domy. Shodou okolností dron vybavený kamerou natočil ničivou sílu tornáda  o síle F3, které se pohybovalo po území Kansasu.

reklama

Neuvěřitelné záběry ve vysokém rozlišení zveřejnil na Twitteru meteorolog Reed Timmer. Samotné tornádo zničilo v Kansasu téměř 1 000 domů a zvedlo do vzduchu četná vozidla, než po zhruba 21 minutách opustilo zem a vzneslo se do vzduchu. Tím přestalo být nebezpečné. „Všimněte si, jak se tornádo šíří pomocí dynamiky víru a pravděpodobného terénu,“ napsal Timmer v doprovodném tweetu.

 



Tornádo bylo na základě předběžných údajů ohodnoceno stupněm F-3, což znamená, že vítr dosáhl rychlosti mezi 219 a 266 kilometry za hodinu (podobnou sílu mělo i tornádo, které zasáhlo loni v červnu Hodonínsko). Nejhůře postižené město Wichity Andover má kvůli vysoké četnosti tornád většinu domů ze dřeva. Počítá se s tím, že budou zničeny, a je jednodušší a levnější je postavit znovu. Podle starosty Wichity Brandona Whippla bylo v oblasti poškozeno asi 50 až 100 budov.

Předpovídat tornáda se stále nedaří

Přestože se vědci díky podrobným satelitním snímkům a předpovědním modelům snaží ze všech sil předvídat, kdy a kde se tornáda vytvoří, mohou být tornáda stále prudce nepředvídatelná. Změna klimatu bohužel mění pravidla a způsobuje, že tornáda jsou delší, silnější a častější. Velmi nepředvídatelná je pak dráha jejich ničení. Nová studie dokonce ukazuje, že za tento jev může změna klimatu způsobená člověkem.

Zdroj: iflscience.com

KAM DÁL: O předpovědích tornád hovoří i odborník Setvák.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/domy-a-stromy-letaji-vzduchem-unikatni-zabery-ukazuji-jak-se-tornado-prehnalo-mestem-69320
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.