Drony v Putinových službách. Likvidace ukrajinské infrastruktury v íránské a čínské režii

Íránský sebevražedný dron Šáhid-136 pustoší ukrajinskou infrastrukturu
zajímavost

Ukrajinskou infrastrukturu ničí mimo ruské sebevražedné drony i íránské stroje Šáhid-136 a čínské drony, které byly původně určené pro civilní potřeby. Čína navíc pro ruské okupanty vyvíjí drony, které jsou svými vlastnostmi podobné již zmíněným íránským Šáhidům.

reklama

Ukrajinci nesvádějí tuhé boje s nepřítelem jen na zemi, ale od začátku války musejí čelit náporu sebevražedných dronů. Ty používá Rusko, nicméně sebevražedné drony putují také z Teheránu.

Podle webu Iran International použili Rusové od září 2022 celkem 8 060 dronů Šáhid-136 na různých místech Ukrajiny s cílem systematicky ničit tamní civilní cíle a infrastrukturu, což má mít zejména demoralizační účinek. Takto masivní použití sebevražedných dronů je bezprecedentní. 

Levné a snadno ovladatelné

Drony Šáhid jsou navíc snadné na kompletaci, mají nižší náklady a jednoduše se ovládají, technologicky to totiž není složitý stroj. Ukrajině se daří část těchto dronů sestřelovat, protože létají v nízké výšce a jsou hlučné. Rusko jich proto vypouští obvykle více, respektive útočí pro větší efektivitu v roji.

Dron je dlouhý 3,5 m s rozpětím křídel 2,5 m, motor je umístěn v zadní části trupu. Šáhid je schopen vyvinout rychlost přes 185 km/h, jeho hmotnost činí zhruba 200 kg. Vzhledem ke svým vlastnostem a nízké hmotnosti jej lze namontovat na korbu vojenského či běžného nákladního automobilu, z něhož může být vypuštěn do akce. 

Ani Čína se nenechá zahanbit

Nejen z Íránu má Rusko zajištěn přísun levných, a přitom efektivních dronů, snaží se rovněž Čína, která však tuto vojensko-technickou spolupráci stále popírá. Jak uvedl web Eurasian Times, v probíhající rusko-ukrajinské válce se používají také čínské drony, které byly původně určené pro civilní potřeby. Čína navíc pro ruské okupanty vyvíjí drony, které jsou svými vlastnostmi podobné již zmíněným íránským Šáhidům.

Rusko-čínská Harpyje

Není bez zajímavosti, že samo Rusko pracuje již od loňského roku na výrobě nového kamikaze dronu Harpyje-A1, kde se počítá s použitím čínských komponent, zejména motorů a dalších dílů. V současné době má probíhat masová výroba Harpyje-A1 a tyto zbraňové prostředky již Rusko používá na Ukrajině. 

Jak uvedla agentura Reuters, v průběhu tohoto roku se do července vyrobilo více než 2 500 Harpyjí. Je tedy jasné, že Ukrajina čelí ze vzduchu silnému náporu. Sama potřebuje levně a efektivně vyrábět drony, což se jí v současné dobře daří i za pomoci západních spojenců. 

Válka dronů je specifickým polem konfliktu na Ukrajině a obě strany to velmi dobře vědí, proto činí kroky k tomu, aby nad svým soupeřem v této oblasti dominovaly.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Putinova zbraň posledního soudu: Raketa Sarmat může rozsévat zkázu na jakémkoliv místě na světě.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/drony-v-putinovych-sluzbach-likvidace-ukrajinske-infrastruktury-v-iranske-a-cinske-rezii-79190
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.