Invalidní šéf gangu orlických vrahů se při dramatickém zatýkání střelil do rozkroku

Karel Kopáč byl hlavou celého gangu

Ačkoliv nikdy nikoho přímo nezabil, dostal Karel Kopáč ze skupiny orlických vrahů druhý nejdelší trest. Byl totiž mozkem gangu, který si chtěl vydělávat peníze vraždami. Rukou téhle skupiny zemřelo pět lidí, než se policistům podařilo strůjce vražd vypátrat. Rozhodně se ale nechtěli vzdát dobrovolně. 

reklama

Vraždy jako forma byznysu. V divokých devadesátých letech nešlo rozhodně o nic výjimečného, vydělávání peněz na vraždění lidí nebylo vůbec neobvyklý byznys plán. Jedna skupina jej ale dovedla až do děsivé dokonalosti. Karel Kopáč, Ludvík Černý, Vladimír Kuna, Petr Chodounský a Irena Meierová se rozhodli, že se tomuto hrozivému „řemeslu“ budou věnovat. Jejich rukou zemřelo pět lidí, příliš peněz ale nevydělali a všichni skončili ve vězení. Nejhůře však dopadl první jmenovaný, Karel Kopáč, který byl hlavním organizátorem zločinecké skupiny.

Od zásahovky ke kriminálníkům

Kopáč zkoušel štěstí u policie, kde dokonce krátce působil v zásahové jednotce. Odešel od ní ale kvůli malému platu a rozhodl se, že se uchytí takřka na druhé straně barikády. Začal dělat bodyguarda bohatým pražským podnikatelům, kteří měli zálibu v divokých večírcích a prsty v organizovaném zločinu. Tady se zřejmě zrodil nápad na vydělávání peněz vraždami boháčů. Nejspíš i proto byl Kopáčovou první obětí podnikatel, kterého měl chránit. Vylákal ho na odlehlé místo, kde jej Ludvík Černý za jízdy autem střelil do hlavy.

Každý dělal něco

Podobně probíhaly i další vraždy. Kopáč vytipoval oběť, Černý zabíjel a celá skupina se pak podílela na odklizení těla. Mrtvých obětí se orličtí vrazi zbavovali v sudech s louhem, které shazovali ze Žďákovského mostu do vodní nádrže Orlík. Nenechali si to ale pro sebe a legenda o tělech v Orlíku se donesla až k policistům. Netrvalo dlouho a Kopáč s celou skupinou byli v jejich hledáčku.

Rychlý zásah

Když se rozkřiklo, že policie našla v Orlíku těla zmizelých byznysmenů, gang zachvátila panika. Všechny jeho členy se ale policistům podařilo v klidu zatknout při jedné akci, výjimka byl Karel Kopáč. Ten měl sice několik měsíců před zatčením autonehodu, po které zůstal odkázaný na invalidní vozík, nicméně kvůli jeho minulosti u policie bylo namístě podezření, že se bude zatčení bránit. A také že ano, zabarikádoval se v domě a držel zásahovou jednotku v šachu.

Vyjednávání s pistolí v puse

„Když se zatýkalo, vyrazily jednotlivé skupiny, mimo jiné i do Rudné u Prahy, kde žil v té době Karel Kopáč. Ten vyhrožoval tím, že se zastřelí, a pustil k sobě jediného člověka, mě,“ vypráví Josef Doucha v dokumentu Polosvět nájemných vrahů„Seděl v zadní místnosti toho domku, v ruce měl pistoli, kterou si, když tam vstoupili příslušníci policie, namířil do pusy,“ líčí legendární vyšetřovatel. Venku mezitím čekal další známý vyšetřovatel kauzy, Jan Štoček.

„Začal ho tam přemlouvat a přemlouval ho asi tři hodiny. Dal si podmínku, že před odchodem se chce rozloučit se svou přítelkyní. Já jsem měl v té době jiný názor, ale tenhle byl lepší,“ vzpomíná Štoček a Doucha dodává, že se necítil v ohrožení. „Když už i mně docházel dech a témata, protože ta debata se točila pořád dokola, zachránila to jedna z jeho sester. Zavolala mu, a jak si povídali, jeho pozornost se rozplynula a pistole mu začala klesat od hlavy,“ popisuje Doucha, jak poznal okamžik, kdy je třeba zasáhnout.

Bez jeho svědectví by to nešlo

„Ten kluk vyrazil od dveří, udělal dva skoky a byl u Kopáče. Srazil mu ruku s pistolí pod stůl a vyšla rána. Já jsem se podíval pod ubrus a viděl jsem, že policista drží Kopáče za ruku s pistolí, a pak už tam vrazili další kluci ze zásahovky,“ říká Doucha s tím, že Kopáč se střelil do rozkroku a kvůli svému postižení a faktu, že byl od pasu dolů ochrnutý, tu ránu ani nepostřehl. Kopáč se asi čtrnáct dní bránil a pak začal mluvit, jak odhaluje Josef Mareš v dokumentu Legendy kriminalistiky. Pouze na základě jeho svědectví se pak podařilo celou skupinu usvědčit. Za svůj podíl na vraždách dostal 21 let natvrdo, po šesti letech v kriminále však svůj život dobrovolně ukončil. Oběsil se na klice od dveří.

KAM DÁL: Křesťan Výborný bojoval za zvyky židů a muslimů. Dokud mu to nezarazili ochranáři

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/invalidni-sef-gangu-orlickych-vrahu-se-pri-dramatickem-zatykani-strelil-do-rozkroku-79298
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.