Jak zvládnout problémy s močovým měchýřem pomocí čisté intermitentní katetrizace

Močový měchýř je klíčovou součástí vylučovacího systému. Během dne se zdravý močový měchýř pravidelně vyprazdňuje každé 3 - 4 hodiny. Pokud moč zůstává v měchýři příliš dlouho, může to vést k infekcím a dalším komplikacím, včetně poškození ledvin.
Močový měchýř je klíčovou součástí vylučovacího systému. Během dne se zdravý močový měchýř pravidelně vyprazdňuje každé 3 - 4 hodiny. Pokud moč zůstává v měchýři příliš dlouho, může to vést k infekcím a dalším komplikacím, včetně poškození ledvin.
komerční sdělení

roblémy s močovým měchýřem postihují část populace. Více než 20 % lidí starších 40 let trpí nějakým onemocněním močových cest. Tato problematika může výrazně ovlivnit kvalitu života a zdraví jedince. Pokud trpíte problémy s močením, je důležité konzultovat své příznaky s lékařem urologem, aby se vyloučilo závažné onemocnění a zvolila se vhodná léčba.

reklama

Problémy s močovým měchýřem: Příčiny a důsledky

Problémy s močovým měchýřem se mohou projevovat jako močová inkontinence (únik moči) nebo retence moči (neschopnost vyprázdnit močový měchýř). Tyto potíže mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou neurogenní příčiny, věk, zranění nebo jiná onemocnění.

Močový měchýř je klíčovou součástí vylučovacího systému. Během dne se zdravý močový měchýř pravidelně vyprazdňuje každé 3 - 4 hodiny. Pokud moč zůstává v měchýři příliš dlouho, může to vést k infekcím a dalším komplikacím, včetně poškození ledvin. Zbytková moč, která zůstává v měchýři, poskytuje ideální prostředí pro růst bakterií, což může způsobit infekce.

Efektivní řešení: Čistá intermitentní katetrizace (ČIK)

Účinným řešením, které umožňuje pacientům pravidelně a úplně vyprazdňovat močový měchýř je čistá intermitentní katetrizace. Tato metoda zahrnuje pravidelné cévkování močového měchýře za účelem jeho úplného vyprázdnění. Katétr zůstane zavedený pouze po dobu cévkování, je jednorázový a po použití se zlikviduje.

Jak ČIK funguje?

ČIK je jednoduchá a bezpečná metoda, kterou lze provádět doma nebo na jiném vhodném místě. Doporučuje se cévkování 4krát až 6krát denně podle pokynů lékaře. Jedná se o jednoduchou a bezpečnou proceduru, kterou může po zaškolení od zdravotnického personálu provádět sám pacient. Moč může být vypuštěna do toalety, láhve, nebo urinálního sáčku připojeného přímo na katétr.

Velice vhodné je používání močových katétrů potažených hydrofilní vrstvou, jako jsou katétry SpeediCath®. Tato vrstva zajišťuje hladký a kluzký povrch umožňující snadné zavedení a vytažení cévky a ve srovnání s nepotaženými katétry tak minimalizuje riziko podráždění močové trubice a snižuje pravděpodobnost infekcí močových cest.

Výhody ČIK

Pravidelné a důkladné vyprázdnění močového měchýře pomocí ČIK pomáhá minimalizovat riziko infekcí močových cest, poškození ledvin a dalších komplikací. Tato metoda se nejvíce podobá normálnímu močení, což přispívá k pohodlí a lepší kvalitě života pacientů.

Čistá intermitentní katetrizace je efektivní metodou, která pomáhá pacientům důkladně vyprázdnit močový měchýř a minimalizovat rizika spojená s retencí moči. Pokud máte potíže s močením, poraďte se se svým lékařem o možnostech této léčby a jak ji správně provádět. Problémy s močovým měchýřem nemusí být neřešitelné!

PM-32760

Sterilní močové katétry pro intermitentní použití SpeediCath® jsou zdravotnické prostředky. Čtěte pečlivě návod k použití a informace o bezpečném používání.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/jak-zvladnout-problemy-s-mocovym-mechyrem-pomoci-ciste-intermitentni-katetrizace-78427
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.