Když vás kousne sklípkanec jedovatý, potřebujete rychle protijed. Jinak to může být zlé

Sklípkanec jedovatý
Sklípkanec jedovatý
zajímavost

Tenhle nenápadný pavouk žije v Austrálii, takže u nás se ho bát nemusíme. Zato protinožci z něj mají oprávněnou hrůzu, protože jde o nejjedovatějšího pavouka na světě, který je skutečně velmi nebezpečný i pro lidi.

reklama

Sklípkanci, zejména samci, jsou poměrně dost agresivní, navíc se docela rádi potulují ve městech. Právě proto mají pověst opravdu nebezpečných tvorů, protože jed těchto pavouků dříve býval člověku smrtící a pokud sklípkanec člověk kousne, měl by okamžitě vyhledat pomoc. V Austrálii to řeší tak, že se snaží získávat pavoučí protijed, který se vyrábí z krve králíků s malým množstvím jedu. Od té doby, co je k dispozici, počet úmrtí klesl na nulu. Kousnutí však jsou desítky ročně a není to často nic příjemného.

Po kousnutí, které  je samo o sobě velmi bolestivé, se objeví do několika minut příznaky těžké otravy. Necitlivost v jazyce, brnění, teplota, to jsou první příznaky. Ale je to bohužel jen začátek, následuje dezorientace, zrychlené dýchání a nakonec v těch nejhorších případech i zástava srdce. Hlavně musíte doufat, že vás kousla samice nebo mladý jedinec, protože jejich jed je výrazně slabší. Zato ten samčí, to je opravdu smrtící koktejl, obsahující atracotoxin, který je nejúčinnější na primáty i lidi a přímo působí na nerovový systém.

Pavoučí jed na erekci

Sklípkanec jedovatý se přetahuje o titul nejjedovatějšího pavouka s palovčíkem brazilským z jihoamerických džunglí. Ten je méně agresivní, ale zase loví svou kořist tak, že jí pronásleduje a nakonec na ni skočí. Navíc je hodně velký, dosahuje délky až 15 centimetrů. I jeho jed je člověku smrtelný, ale jak zjistili, také prospěšný. Sérum z jeho jedu totiž pomáhá na erekci, je to taková přírodní viagra a místní indiáni si jeho účinky nemohou vynachválit. Dobrá zpráva je, že na kousnutí palovčíků i sklípkanců už se nějakou dobu neumírá, přesto je lepší být při setkání s nimi obezřetný a raději vzít rychle nohy na ramena.

Zdroj: iflscience.com

KAM DÁL: Sršeň asijská je na rozdíl od jedovatých pavouků už v Evropě a brzy bude i u nás.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/kdyz-vas-kousne-sklipkanec-jedovaty-potrebujete-rychle-protijed-jinak-to-muze-byt-zle-69815
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.