Krásná šlechtična byla pohřbena kousek od českých hranic. Měla vydlabanou lebku

Na místě vykopávek už byly objeveny stovky hrobů z desátého století
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (2)
Na místě vykopávek už byly objeveny stovky hrobů z desátého století
zajímavost

Necelé tři hodiny autem od českých hranic učinili archeologové velmi cenný nález. Našli kostru muže a kostru ženy, které chyběl významný kus lebky. Pro odborníky to bylo překvapení. „Na něco takového nebyli připraveni. Vydlabaná lebka? Tady? Něco neskutečného. Vysvětlení se ale brzy našlo poměrně logické a ukázalo se, že se senzace nekoná. Bohužel,“ usmíval se historik Dalibor Moravec, kterého jsme oslovili.

reklama

Archeologové učinili neobvyklý nález během probíhajících vykopávek poblíž 1000 let starého bývalého královského paláce, který postavil římský císař Otto Veliký v Helftě, vesnici v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Mohlo jít o manželský pár. Podle informací, které mám, je potvrzeno, že kostry ležely vedle sebe,“ uvedl pro náš web Moravec. Německý list Bild napsal, že žena byla menší a měřila 1,55 metru.

Obětní rituál? Bohužel ne

Největší překvapení ale archeologové prožili v okamžiku, když zjistili, že ženě chybí část lebky i obličejové kosti. V hrobě navíc chyběly tradiční rituální ozdobné předměty. „Vypadá to, že místo jejich posledního odpočinku bylo vykradeno. Což ale není nic neobvyklého.“ Zajímavým zjištěním také bylo, že kostra nebyla vykopána, poškozena tak byla zřejmě až dlouho po uložení do země.

Podle odborníků byl také hrob velmi mělký, což je asi důvodem, proč ženě chyběla část lebky. „Viníky mohou být zvířata, která si v hrobě budovala nory. Nebo také pluh některého ze zemědělců. Oblast kolem Helfty je zemědělská a samozřejmě si nikdo vůbec nemusel všimnout, že zaryl do starého hrobu.“ Původní velká očekávání se tak nepotvrdila. Jak Moravec dodal, v prvních okamžicích se zdálo, že by mohlo jít o nějaký obětní rituál, do té doby na tomto území neznámý.

Mohli zemřít násilnou smrtí

V každém případě je zřejmé, že muž i žena byli vznešeného původu. On byl pohřben s celou řadou předmětů včetně železných, jako je nůž, se zdobeným opaskem či s holí. Zejména ta poukazovala na to, že mohl být vysoce postavený. „Podle závěrů archeologů mohl být úředníkem na franském hradě nebo hradišti, které tam v té době existovalo. Naopak je velmi nepravděpodobné, že by byl válečníkem, neměl u sebe žádné zbraně.“

V hrobu ženy chyběly pohřební předměty, takže si buď přišli na své vykradači hrobů, nebo v určité fázi svého života konvertovala ke křesťanství, což by mohlo znamenat, že právě kvůli tomu do hrobu na svou poslední cestu nedostala tradiční „pohanské“ věci. „Podle všeho byla velmi krásná a pravděpodobně patřila ke šlechtě. Podle analýz kostí netrpěla vážnými nemocemi, což nebylo v té době úplně obvyklé. A také měla k dispozici kvalitní stravu, která rozhodně nebyla pro každého,“ dodal pro Čtidoma.cz historik Dalibor Moravec.

Smrt dvojice je zatím obestřena tajemstvím. Pravděpodobná je násilná smrt. Ve „hře“ je i varianta, že žena byla napadena, muž ji bránil a nakonec skončili vedle sebe v zemi. Dokud však nebudou provedeny veškeré výzkumy, jakýkoli závěr je předčasný.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Archeologové objevili tisíce let starou přilbu. Patřila zástupci národa, který vyhladili Římané.

reklama
#archeologie #objev #šlechta #Zajímavosti

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.