Kriminalisté konečně znají jméno chlapce z krabice. Teď ještě najít pachatele hrůzného činu

Chlapce nikdo nenahlásil jako pohřešovaného (ilustrační foto)
zajímavost

Když byla před lety v lesním houští objevena obyčejná papírová krabice, v níž se zabalené v dece choulilo tělíčko mrtvého chlapce, rozběhla se po celé Filadelfii pátrací akce. Nešlo jen o to najít vraha, ale také bylo nejprve potřeba zjistit totožnost nebohého dítěte. Tehdy se psal rok 1957, ale vyšetřování nikam nevedlo. Trvalo to dlouhých pětašedesát let, než chlapeček znovu dostal jméno. 

reklama

Na předměstí Ivy Hill ve Filadelfii je již více než šedesát pět let hrob malého chlapce. Zvláštní byl do nedávna hlavně tím, že na jeho pomníku nebylo vytesáno žádné jméno. Dítě, které tady našlo místo posledního odpočinku, bylo ještě vloni označováno jen jako „chlapec z krabice“. Až po mnoha a mnoha letech od zločinu, který jej připravil o život, zjistili kriminalisté nové skutečnosti. 

Rodiče už nežijí

Dítě, jehož tělo (prozatím stále neznámý) pachatel na konci padesátých let odhodil v krabici do lesa, se jmenovalo Joseph Augustus Zarelli a ve chvíli, která se mu stala osudnou, mu byly teprve čtyři roky. Žil se svými rodiči v Západní Filadelfii, ale jak matka, tak i otec jsou dnes již po smrti. Na živu jsou ale stále jeho sourozenci. Dokáže ještě i po tolika letech někdo zjistit, co se tehdy stalo a proč muselo dojít k tomu nejhoršímu? 

Zabalený v krabici

Malý Joseph Augustus nebyl „jen“ zabit. Dítě bylo podle tehdy nalezených známek na tělíčku před smrtí dlouhodobě týráno a trpělo podvýživou. Podle vyšetřovacích spisů byl chlapec nalezen obalený dekou v krabici pocházející z konkrétního obchodního domu v Upper Darby, kde policisté tehdy také intenzivně pátrali. Bohužel ale neúspěšně. 

Nikdo jej nehledal

Zvláštní je, že malé dítě nikdo neohlásil jako nezvěstné. Policisté proto pracovali s mnoha teoriemi od té, že šlo o dítě potulných umělců, přes možnost, že šlo o dítě ilegálních přistěhovalců, až po spekulaci, že se jednalo o chlapce koupeného od obchodníků s dětmi. Pokroku ale vyšetřovatelé dosáhli až za pomoci moderní metody genetické genealogie. Ta porovnává DNA zkoumané osoby s informacemi ve veřejně dostupném registru dobrovolně zaregistrovaných lidí. I když ani to není sázka na jistotu, v tomto případě se podařil téměř zázrak, ačkoliv porovnávání zabralo bezmála dva roky. Stále však není jasné, proč jej nikdo z rodiny neohlásil jako nezvěstného. Snad do případu vnesou více světla chlapcovi žijící sourozenci. 

Policie má konkrétní podezření

Dalším krokem, od kterého kriminalisté nechtějí upustit, je hledání vraha malého Josepha. Zjištěním jeho jména a vyhledáním žijících příbuzných se podle jejich mínění zužuje okruh, v němž by měli hledat. Podle kapitána Jasona Smitha, který o případu hovořil na tiskové konferenci, má policie určité podezření, ale jméno možného pachatele, ani jeho případný vztah k chlapci neprozradil. Přesto se vyšetřování, které trvalo přes pětašedesát let, přece jen trochu posunulo. Vytrvalí hledači pravdy v tomto případu, který je jedním z nejzapeklitějších v novodobé kriminalistice, tak mohou věřit, že se kromě jména nebohého dítěte jednou svět dozví také jméno jeho vraha.

Zdroj: cbc.news, pennlive.com, denik

KAM DÁL: Letní tábor se stal osudným třem dívkám. Doma je rodiče čekali zbytečně.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/kriminaliste-konecne-znaji-jmeno-chlapce-z-krabice-ted-jeste-najit-pachatele-hruzneho-cinu-75012
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.