Lovci bouřek mají žně. Počasí nás děsí blesky, kroupami i zvláštními úkazy. Kde hrozí povodně?

Extrémní projevy doprovázejí proměnlivé letní počasí v Česku již několik týdnů
Extrémní projevy doprovázejí proměnlivé letní počasí v Česku již několik týdnů
zajímavost

V posledních dnech nás počasí pěkně zkouší. Na mnoha místech Česka došlo i na extrémní jevy, které provázely kroupy velké jako golfové míčky, přívalové deště, silný vichr, nezvyklé blesky a vzácné úkazy na zamračené obloze. Bouře hrozí i během začátku prázdnin a mimo hru nebudou ani lokální povodně. 

reklama

Konec června provází nečekaně proměnlivé počasí. Velká horka střídají silné bouře, kterým předcházejí strašidelně vypadající mračna na obloze. „Tento pěkný shelf cloud se dne 24. 6. vyskytl v jižních Čechách, kde jej mistrně vyfotografoval Lukáš Gallo z týmu lovců bouří @Czechstormsky.eu...“ uvedla na svém facebooku společnost Meteopress, když prezentovala krásné, i když poměrně hrozivé fotografie nebe, z něhož se po chvíli spustila pořádná bouřka. Takových obrázků se nyní objevují na sociálních sítích tisíce, lidé z různých koutů Česka postují, co se děje nad jejich bydlištěm, a s hrůzou očekávají, co po mračném festivalu přijde.

Bývají to tak zvané supercely, CG blesky nebo třeba irizace či mammaty. To vše jsou odborné názvy pro přírodní úkazy, kterých v posledních letech vlivem extrémního počasí na obloze přibývá. Lidé si je často fotografují či natáčejí a z lovu co nejleších záběrů se stal oblíbený koníček pro tak zvané lovce bouřek. Na facebooku vznikají skupiny, které mají i desítky tisíc členů, a právě sem lidé postují své nejlepší úlovky a navzájem si je komentují. Velký úspěch v těchto dnech sklidila fotografie jaderné elektrárny Temelín, kterou osvítil CG blesk. Fotografii, jejímž autorem je Joe Walker, si můžete prohlédnout zde

Objevují se tam ovšem i momenty, které následují po nebeském bouřkovém reji. Většinou jde o videa stromů, lámajících se v krutém vichru, střechy, které jako kouzlem opouštějí domy a mizí v dáli, nebo zahlcené kanalizace z prudkých lijáků, kdy vodu nestíhají kanály odvést okamžitě pryč. Často jsou to také zničená pole, která se proměnila v jezera, pobité ovocné stromy, rozpadlé skleníky i vysklená auta. To vše zdevastované kroupami, jejichž velikost často dosahuje rozměrů větších než golfový míček. Takové obrázky nahánějí hrůzu především těm, kteří již řádění živlů v minulosti zažili na vlastní kůži a vědí, co je to mít strach nejen o majetek, ale i o své bezpečí. Třeba jako obyvatelé Lanžhota, které letos 13. června zasáhlo lokální tornádo. Jeho řádění už je vyděsilo před rokem, kdy jen kousek od nich pustošilo a zabíjelo. Nyní dorazilo bez varování i k nim. 

„Přihnalo se to náhle a podívejte na tu spoušť,“ bědoval v Událostech na České televizi občan Českých Velenic, kde bouře poničila vzácnou stromovou alej a také několik střech. V Moravském Berouně zas krupobití zdevastovalo úrodu na polích, mnoho aut i střech. A v tu samou dobu řádil tak velký liják ve stakilometry vzdáleném Terezíně, že poškodill další část již tak rozpadlé arkády místních Žižkových kasáren. 

Jak bude v první prázdninové dny? 

Výkyvy počasí u nás rozhodně nekončí. Podle předpovědi meteorologů si užijeme bouřky po celém Česku. Někde mohou být hodně intenzivní a držet se na jedné lokalitě déle, než bývá obvyklé. Právě na takových místech, například v Novohradských horách nebo na Šumavě, se kvůli tomu předpokládají lokální rozvodnění řek a potoků, které mohou dosahovat až třetího stupně. V pátek se mohou teploty v ČR lišit až o 15 stupňů. Zatímco na západě bude přes den pouze 20 stupňů, na východě země budou dosahovat až 35 stupňů a z horka mohou opět vznikat velké bouřky. O víkendu by se mělo bouřkové pásmo z Česka na pár dní poroučet směrem do severní Evropy a my bychom si mohli užít konečně pár slunečných dní bez hromů, blesků a lijáků. 

Zdroje: meteopress.cz, Události ČT, facebook.com

KAM DÁL: Spáleniny od sluníčka: Jak si rychle a levně ulevit?

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/lovci-bourek-maji-zne-pocasi-nas-desi-blesky-kroupami-i-zvlastnimi-ukazy-kde-hrozi-povodne--70029
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.