Máte odvahu vstoupit na Hadí ostrov? Tak se podívejte, co vás čeká

Výzkumník z univerzity v Sao Paulu Marcio Martins drží jednoho jedovatého hada, zatímco sleduje druhého
Foto: Profimedia
Výzkumník z univerzity v Sao Paulu Marcio Martins drží jednoho jedovatého hada, zatímco sleduje druhého
zajímavost

Vstup zakázán, je-li vám život milý! Takový nápis by klidně mohl být na Hadím ostrově. Ten byl v poslední době ledové izolován od brazilské pevniny a doslova tak uvěznil jedinou známou populaci vysoce jedovatého křovináře ostrovního. Přesto se najde pár „šílenců“, kteří se na ostrov pravidelně vydávají. Důvod? Peníze.

reklama

Hadí ostrov je malý, zalesněný kout světa u pobřeží Brazílie, kde se svíjí tisíce jedovatých hadů. „Zlaté zmije“ dorůstají délky až 1,2 metru a jsou tak jedovaté, že brazilské námořnictvo místo od 20. let minulého století pro veřejnost uzavřelo.

Ostrov leží asi 34 kilometrů od pobřeží jihovýchodní Brazílie a pokrývá plochu 43 hektarů, což odpovídá asi osmdesáti fotbalovým hřištím. Více než polovinu ostrova pokrývá deštný prales, zbytek tvoří holé skály a pastviny.

Velmi silný jed

Hadí ostrov byl kdysi spojen s pevninou, ale stoupající hladina moří potopila pozemní most asi před 10 000 lety na konci poslední doby ledové. Křovinář ostrovní zde byl uvězněn, ovšem velmi rychle se přizpůsobil a začal se množit. Jed těchto zvířat se vyvinul tak, aby zabíjel druhy, které s nimi zůstaly uvězněny, a také stěhovavé ptáky. Hadí ostrov je zcela bez savců, takže křovináři nemají žádné přirozené predátory.

Výzkum naznačuje, že jejich jed je nejrychleji působící ze všech hadů skupiny Bothrops a pětkrát silnější než jed blízce příbuzného druhu (Bothrops jararaca), který žije na pevnině. Zřejmě za to může fakt, že chytání ptáků vyžaduje rychlé zabití. Jed tohoto hada rychle působí i na lidi.

Pytláci riskují životy

Kousnutí způsobuje příznaky od lokální bolesti a otoku až po nevolnost, krvácení ve střevech, selhání ledvin a odumření tkáně. Navzdory těmto rizikům několik lidí obývalo Hadí ostrov až do jeho uzavření, aby provozovali maják, který byl postaven v roce 1909. I když je pravděpodobné, že všichni odešli, když se maják zautomatizoval, místní pověsti naznačují, že poslední obyvatel ostrova a jeho rodina zemřeli na kousnutí hadem, který se oknem vplížil do jejich domu.

Vědci odhadují, že na hadím ostrově žije 2 000 až 4 000 hadů. Světově unikátní druh nebyl nikde jinde nalezen a je uveden jako kriticky ohrožený na Červeném seznamu IUCN. Hadí ostrov je chráněn jako oblast ekologického zájmu od roku 1985. Přístup sem mají pouze brazilské námořnictvo a výzkumné týmy se zvláštními výjimkami.

Podle BBC Science Focus se ale na ostrov vydávají i pytláci, aby hady chytili a vytěžili jejich jed, který je na černém trhu vysoce ceněný. Vědci se domnívají, že počet hadů na ostrově klesá částečně kvůli tomuto nelegálnímu obchodu, ale také kvůli chorobám a příbuzenskému křížení.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Nemluvně se ztratilo z domu svých rodičů, policie podezírá matku: Udělala žena v opilosti něco strašlivého?

reklama
#Hadí ostrov #zvířata #zmije #Zajímavosti

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.