Nejmocnější romský mafián devadesátek příliš rozumu nepobral. Přesto objevil Mrázka a dotáhl to daleko

Běla se o své lidi příkladně staral, nesnášel ale drogy
Foto: se souhlasem České televize
Zobrazit fotogalerii (4)
Běla se o své lidi příkladně staral, nesnášel ale drogy
zajímavost

Antonín Běla byl výraznou postavou zločinu v devadesátých letech. Problémový kluk, který to z kotlíkářské romské rodiny dotáhl na jednoho z nejmocnější mafiánů. Dokonce „objevil“ i Františka Mrázka, jehož obchodní talent mu učaroval. Přečtěte si, jak Běla budoval své zločinecké impérium i jaké poměry panovaly v jeho okolí.

reklama

Antonín Běla pocházel z poměrně dobře situované romské rodiny ze skupini kalderašů, česky kotlíkářů.  Svou kariéru na hranici zákona začal už v šedesátých letech, kdy se několikrát pokusil překonat železnou oponu do Německa. Nikdy mu to ale nevyšlo, při následných výsleších podle dobových informací Běla zapíral, že by chtěl utéct a vypovídal pouze, že chtěl zažít dobrodružství. Nikdy se ale nepolepšil a zákon překračoval dál. V roce 1964 potkává svojí životní lásku, Marii Bělovou, ženu, která ho nakonec o desítky let přežila.

Boss s podprůměrným intelektem

Antonín Běla zřejmě nebyl žádný myslitel. Neřekl to o něm pouze policejní psycholog, ale Běla to tušil i sám. „Pokud sám zhodnotím své počínání, dospěju k závěru, že asi nejsem po duševní stránce normální. Velmi snadno se rozčílím a podléhám názoru druhých, takže mě snadno k něčemu navedou. Často mě bolí hlava a pociťuji nesnesitelné svědění. Mívám mezery v paměti,“ vypověděl tehdy běla podle citace, která zazněla v podcastu Hlasy zločinu. Jde o jednu z mála výpovědí, ve které Běla mluví sám o sobě. Posudky psychologů mu dokonce připisovaly intelekt na úrovni slabomyslnosti. To mu ale nezabránilo stát se faktickým vládcem československého podsvětí.

Vražda četníka

V roce 1974 byl běla podezřelý z vraždy četníka, který se neznámým lupičům postavil do cesty při loupeži na poště na pražském Těšnově. Čtyři muži, z nichž jeden byl Běla, tu ukradli 47 tisíc korun. Na útěku zřejmě Běla střílí a zabíjí strážmistra Velíška. Ironií osudu jde o příbuzného Michala Velíška, který v roce 2005 zemřel rukou vraha Davida Lubiny. Běla se díky úplatkům trestu vyhýbá a pokračuje v budování impéria.

Jediné pravidlo: Drogy ne

Bělovo pole působnosti se pomalu rozšiřovalo. Od drobných krádeží a trestných činů přechází k pašování západního zboží, obchodem s kradenými věcmi a jeho byznys zahrnuje politiky, policisty a další vlivné lidi. Po revoluci v roce 1989 je tak Běla skvěle připraven a má kapitál na budování gangsterského kápa, kterému lidé volají, když potřebují udělat špinavou práci. Na to měl armádu „chábrů," které si vydržoval. Zařídil jim byt, auto, zajistil jim živobytí, aby mu údajně nedělali ostudu. Jediné, od čeho se Běla držel dál, byly drogy. Ty nakonec zasáhly hlavně jeho rodinu.

Smrt syna ho zničila

Já jsem byl vychovávanej, jako že jsem byl něco víc. Ty seš Běla, říkali mi. Nosilo se hodně zlata, luxusní auta. V sedmnácti letech jsem měl nejnovějšího mercedesa pětistovku,“ vypráví v dokumentu Polosvět světských Jaroslav Běla, jediný přeživší člen mafiánské rodiny. Jaroslav měl ještě bratra Marcela, ten ale v osmadvaceti letech zemřel. Vinou bylo to, co jeho otec nejvíce nenáviděl: drogy.

Hořký konec

Bělu to naprosto zničilo. Po smrti Macka, jak synovi Marcelovi říkali, se všechno změnilo. Z Běly se stal brutální mafiánský boss, který přestával mít věci pod kontrolou. V roce 1992 si u něj František Mrázek objednává vraždu jednoho ze svých oponentů. Mrázek dal Bělovi za vraždu tři sta tisíc korun. Právě tahle vražda se stává jablkem sporu mezi jmenovanými mafiány a nakonec vyústí v Bělovu smrt. Té se budeme věnovat v jednom z dalších článků, protože pouze její scénář by vydal na celý akční film.

KAM DÁL: Kim Čong-un zase přibral, má 140 kilo. Diplomati pro něj tajně shánějí důležité léky.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/nejmocnejsi-romsky-mafian-devadesatek-prilis-rozumu-nepobral-presto-objevil-mrazka-a-dotahl-to-daleko-78893
reklama
#mafie #devadesátky #františek mrázek #krimi
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.