Nové americké letadlové lodě třídy Gerald R. Ford. Zbraně jako ze Star Treku

Americká letadlová loď Gerald R. Ford v roce 2017
zajímavost

USA budou v budoucnu spoléhat na své nejmodernější letadlové lodě třídy Gerald R. Ford s jaderným pohonem. Každé plavidlo v této třídě má být ztělesněnou modernou ve všech směrech. Nicméně kvalita je vykoupena hlavně vysokou cenou. 

reklama

USA potřebují potvrdit a zvýšit svou dominanci na světových mořích a současně dát pádnou odpověď zejména Číně na její houževnatou snahu změnit poměr sil stavbou vlastních nejmodernějších plavidel. USA se proto soustředí již několik let na konstrukci letadlových lodí třídy Gerald R. Ford, které mají perspektivně nahradit starší třídu Nimitz. Celkem vznikne ve třídě Gerald R. Ford deset plavidel.

Kvalita vykoupená drahotou

Jak píše server military.com, škála využití plavidel bude opravdu pestrá. Budou používána k odstrašení nepřítele, udržování námořní bezpečnosti, cvičením, humanitárním a dalším účelům. 

Jak poznamenává dobře informovaný americký magazín National Interest, nic není ale rozhodně zadarmo a za vysokou kvalitu se bude muset výrazně platit, což v praxi znamená 13 miliard dolarů za jednotku v nové třídě letadlových lodí. Celý program by pak měl vyjít na celkovou sumu 120 miliard dolarů, jak dodává National Interest. Čínské letadlové lodě jsou ve srovnání s americkými levnější. První dvě čínské letadlové lodě měly stát okolo 9 miliard dolarů, další plavidla se staví. 

Vylepšení, kam se podíváš

Drahé jsou zejména nové technologie a zbraňové systémy, nicméně ani přemrštěná cena, jak se o ní zmiňuje National Interest, nakonec neohrozí celý program, byť dojde ke zpožďování dokončení plavidel, jak už to bývá u podobně náročných projektů. 

Třída Gerald R. Ford má na moře přinést mnohá vylepšení, o kterých by si jeho předchůdci mohli nechat jen zdát. Je to především elektromagnetický letecký katapult, tedy zařízení, které pomáhá ke vzletu letounů. Ten bude mít schopnost urychlit stroj o hmotnosti 45 tisíc kg až na 240 km/h. Oproti parnímu katapultu má nižší hmotnost a není potřeba vody, což znamená uspoření energetických nákladů. 

Zbraně jako ze Star Treku

Výtlak letadlových lodí má činit přes 100 tisíc tun, třída Gerald R. Ford nabídne i nejmodernější zbraňové systémy. Třetí jednotka USS Enterprise má být osazena i laserovými zbraněmi a konstruktéři plánují, že ve službě vydrží až 50 let, stejně jako ostatní plavidla v této třídě. 

První stejnojmenné plavidlo nejmodernější třídy amerických letadlových lodí bylo zařazeno do služby v roce 2017, další tři jsou ve stavbě. Délka letadlových lodí činí 337 m, pohon tvoří dva jaderné reaktory A1B, které jsou úspornější než jeho předchůdci, a mají jednodušší konstrukci. Plavidla budou schopna vyvinout rychlost 30 uzlů (56 km/h).

Pokud hovoříme o výzbroji třídy Gerald R. Ford, tu tvoří dvě osminásobná odpalovací zařízení Mk 29 pro protiletadlové řízené střely RIM-162D ESSM, dva 20mm hlavňové systémy blízké obrany Phalanx a dva raketové systémy blízké obrany RIM-116 RAM. Výzbroj doplňují čtyři 12,7mm kulomety.

Hra o ovládnutí světových moří se již dávno rozběhla a USA nechtějí v tomto závodě s Čínou zaspat, pokud by došlo v budoucnu k nějakému lokalizovanému konfliktu, či dokonce válce. Třída Gerald R. Ford má zajistit Americe pokračující dominanci v počtu letadlových lodí, jichž má stále nejvíce na světě. 

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Z Dity nebudou mít Rusové žádnou radost. Česká houfnice nové generace v ukrajinských službách.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/nove-americke-letadlove-lode-tridy-gerald-r-ford-zbrane-jako-ze-star-treku-79314
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.