Plánujete si pořídit vnitřní rolety? Nezaspěte těchto 6 trendů

Zatemňovací rolety
Zatemňovací rolety
komerční sdělení

Vnitřní rolety do oken lidé používají už desítky let, ale doba se mění – co „letělo“ za mládí našich babiček, nemusí být v kurzu dnes. Budete si vybírat rolety do domácnosti nebo kanceláře a nevíte, po kterých sáhnout? Dali jsme pro vás dohromady aktuální trendy v rámci tohoto typu stínicí techniky.

reklama

Když člověk pořizuje rolety poprvé, je to vždy těžké: hrne se na něj spousta neznámých pojmů, má nespočet možností a dlouho váhá, jestli neudělá při výběru chybu.

Finální rozhodnutí je vždy na vás, ale my vám teď aspoň prozradíme, co je dnes v souvislosti s roletami na dveře i okna trendy.

Minimalistický design a pastelové barvy

„A jaká je nejlepší barva?“ Na tuto otázku se ptá prakticky každý, kdo si pořizuje rolety i jakýkoliv jiný typ stínění. Správná odpověď na ni neexistuje, protože záleží na vašich preferencích a na designu interiéru.

Můžeme vám ale prozradit, že v posledních letech jsou (nejen) v oblasti rolet v kurzu pastelové a další světlejší barvy, které jdou ruku v ruce s minimalistickým designem. Ujaly se především přírodní tóny, například světle zelená či světla růžová. Kromě toho si Češi velmi oblíbili bílou, protože jako neutrální barva ladí s většinou interiérů, včetně firemních.  

Pokud tedy do podobného stylu ladíte i zbytek domácnosti, můžete se svézt na vlně minimalismu a vydat se touto cestou.

S elektrickým ovládáním je život jednodušší

Vnitřní stínicí technika není jen o zastínění oken či dveří, ale také o pohodlí jejích uživatelů. A tak možná nepřekvapí, že jsou stále větším trendem elektrické rolety (rolety na dálkové ovládání), případně rolety vybavené dalšími chytrými technologiemi.

Elektrické ovládání doporučujeme především pro velké, a tím pádem těžší rolety, a také pro ty, na které ze země těžko dosáhnete, typicky na střešním okně. Počítejte každopádně, že stínění na dálkové ovládání bývá o něco dražší než alternativa s řetízkem nebo šňůrkou.

Antistatické materiály napomáhají čistotě

Proč se zbytečně otravovat s tunami prachu, když ho lze snížit na minimum?

Výrobci stále častěji nabízí tzv. plisé rolety vyrobené z antistatických látek, nebo aspoň opatřené antistatickou vrstvou. Díky tomu se na stínění usazuje jen minimum prachu, což vám výrazně usnadní údržbu a čištění.

Nejde přitom jen o úklid, plisé z antistatický materiálů se hodí do každé domácnosti, kde žije kdokoliv s dýchacími potížemi.

Udržitelnost je trendy i v oblasti stínění

Jestli rádi žijete v souladu s přírodou a zároveň jí chcete pomáhat, pak by vás mohl oslovit trend ekologického smýšlení, který se kromě jiných oblastí života promítá i do stínicí techniky.

U některých výrobců dostanete na výběr třeba rolety z organických materiálů, recyklované tkaniny nebo obecně z takových, které mají jen minimální dopad na životní prostředí. Případně rovnou sáhněte po čistě přírodních materiálech (například bambus), u nich je ale opět třeba počítat s vyšší cenovkou.

Multifunkčnost aneb když se nemůžete rozhodnout

Jste zatím ve fázi, kdy nevíte, zda vsadit na rolety, nebo vnitřní žaluzie do plastových oken? Rozhodování by vám mohl usnadnit trend multifunkčnosti, dokonale reprezentovaný roletami Den a Noc. Ty v sobě kombinují nejlepší vlastnosti rolet a žaluzií, protože se vyrábí z látky o dvou vrstvách, na níž se střídají průsvitné a neprůsvitné pruhy.

Multifunkčnost rolet den a noc spočívá za prvé v možnosti nastavit si propustnost světla podle potřeby, za druhé v jejich schopnosti udržet v místnosti stálejší teplotu a za třetí v univerzálnosti – hodí se prakticky do kterékoliv místnosti v domácnosti či kanceláři.

Klasické látkové rolety stále táhnou

Na závěr skvělá zpráva pro každého, kdo má rád retro styl: klasické jednobarevné látkové rolety jsou stále trendy a Češi je rádi používají i v moderních domácnostech.

To ale neznamená, že byste si měli na okna namontovat staré rolety po babičce. Pokud se vám styl látkových rolet líbí, je lepší si je nechat vyrobit na míru a opět designově sladit se zbytkem interiéru. K velkým výhodám látkových rolet patří nižší cena, takže s nimi hravě vybavíte celý byt či dům, od dětského pokoje až po ložnici.

Teď už je jen na vás, jestli a které trendy „roletové trendy“ budete následovat. Držíme palce s výběrem.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/planujete-si-poridit-vnitrni-rolety-nezaspete-techto-6-trendu-78394
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.