Stíhačka F-16: „Dárek“ od spojenců může podpořit útočné operace. Rusové mají obavy

Ukrajině budou dodány stíhače F-16, které znamenají velkou posilu ve válce se silnějším nepřítelem
Foto: Wikimedia Commons, US Air Force, volné dílo
Zobrazit fotogalerii (3)
Ukrajině budou dodány stíhače F-16, které znamenají velkou posilu ve válce se silnějším nepřítelem
zajímavost

Americké stíhače F-16 mohou podpořit nové útočné operace proti Rusku, protože Ukrajina bude mít konečně účinnou vzdušnou podporu. Koncept stíhačky je ze sedmdesátých let, stroj ale prochází průběžnou modernizací a nadto se vyznačuje extrémní spolehlivostí. 

reklama

Letouny F-16 si již od začátku války na Ukrajině přál ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se konečně po průtazích dočkal. Od začátku konfliktu na Ukrajině jde o to, získat vzdušnou nadvládu, což se Rusům ani Ukrajincům nepodařilo. 

Stíhače mohou podnítit útočné operace

Letouny F-16, jichž má být zatím dodáno 79 kusů s příslibem další dodávky, pak mohou rozproudit útočné operace obránců před ruskou invazí a účinně prolomit určitý úsek fronty. Agentura Reuters uvedla, že první várka strojů je přesouvána na Ukrajinu z Dánska a Nizozemí. 

V čem jsou stíhače F-16 tak dobré, jaké mají vlastně výhody? Plukovník generálního štábu v záloze a bezpečnostní analytik Zdeněk Petráš z Univerzity obrany pro Čtidoma.cz uvedl: „Dodávky letounů F-16 vidím jako velmi důležitý faktor v probíhajícím konfliktu. I když se jedná o letouny ze 70. let, jsou to stále velmi platné letouny, které mají vyspělé technologie a zbraňové systémy.

Jde přirozeně také o získání vzdušné převahy a možnost podporovat ukrajinské pozemní útoky.“ Samotná dodávka F-16 obrat ve válce nezařídí, nicméně stroje mohou být zároveň kromě svých schopností významnou psychologickou posilou pro obránce.

F-16 v ruském hledáčku

Podle Petráše krok spojenců mobilizuje ruského agresora k tomu, že se bude soustředit na eliminaci F-16. „Rusové se budou snažit nasadit maximum prostředků k jejich likvidaci. Budou se tedy soustředit na jejich zničení ještě na zemi,“ míní bezpečnostní analytik. Pokud se Rusko zdráhalo dosud poslat do přímého boje své nejlepší letouny, Su-57, není vyloučeno, že okupanti změní v tomto směru názor, protože jak vyplývá z vyjádření nejvyšších politických a vojenských ruských činitelů, „příchodu“ F-16 se opravdu obávají. 

V médiích se dále objevily informace, že letouny F-16 budou rovněž startovat z jiných než ukrajinských letišť. Například ruský poslanec Andrej Kartapolov se nechal slyšet, že v takovém případě budou stíhače legitimním cílem. „Nevidím jako reálné, že by ukrajinské F-16 startovaly z letišť jiných států. Budou vzlétávat z ukrajinských,“ má jasno Petráš. 

Letoun, značka spolehlivý

První let víceúčelového stíhacího letounu F-16 se uskutečnil v roce 1974, do služby byl zařazen o čtyři roky později. K dispozici je v jednomístné i dvoumístné verzi. Stíhač zasáhl do řady starších i novějších konfliktů, bezesporu významnou akci představovalo bombardování iráckého jaderného reaktoru Osirak v roce 1981. Na operaci se podílelo osm strojů F-16. Dále se stroj zúčastnil například války v Perském zálivu nebo v Gaze. 

F-16 je průběžně modernizován a je stále platným letounem na soudobém bojišti. Celkem se ho vyrobilo více než 4 500 kusů.

Zdroj: Reuters, Al Džazíra, The Guardian

KAM DÁL: Ruský systém Pancir-S1: Děravý jako necky. Na jeho vyřazení stačí i levný dron.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/stihacka-f-16-„darek“-od-spojencu-muze-podporit-utocne-operace-rusove-maji-obavy--78816
reklama
#stíhačka #tank #vojenská technika #Rusko #válka na Ukrajině

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.