Strach Rusů o nejmodernější letoun Su-57 – není v bezpečí ani ve vzduchu, ani na zemi

V ukrajinském hledáčku se objevil i nejmodernější ruský letoun Su-57. Jeden z nich byl poškozen na letišti
zajímavost

Obavy ruských okupantů o jejich nejmodernější techniku sílí. V červnu se podařilo Ukrajincům poprvé od začátku války poškodit ruský letoun 5. generace Su-57. Stroj není přímo nasazován na frontě, útočí jen ze zázemí na předem určené cíle. Rusové totiž mají strach, aby nebyl sestřelen.

reklama

Ruský nejmodernější letoun Su-57 se už nemůže cítit bezpečně ani na zemi, jak názorně potvrdil zmiňovaný ukrajinský útok. Televize Al Džazíra uvedla, že letoun byl zaparkován na letišti Achtubinsk. Stíhač zasáhly drony necelých 600 km od fronty. Úspěšné zásahy dokumentují satelitní snímky, které ukazují letouny v bezvadném stavu a o den později poškozené.  

Na zemi už Su-57 nejsou v bezpečí

Časopis Forbes napsal, že Su-57 měl být vážně poškozen, a to tak, že už možná nepůjde opravit. Zároveň se tak potvrdilo, že Ukrajinci jsou schopní efektivně a někdy i s drtivou silou podnikat útoky hluboko za válečnou frontu, a to stovky kilometrů od ní. 

To na druhé straně ohrožuje ruskou moderní techniku i na zemi, zvlášť když se jí v současné době okupantům nedostává. I jedna jediná ztráta Su-57 je pak nejen újmou pro zbrojní průmysl, ale rovněž i snížením ruské prestiže, protože nejvyšší političtí a vojenští představitelé téměř vždy na veřejnosti hovoří, že ruská technika je srovnatelná s tou americkou, nebo je dokonce lepší. 

Su-57 vs. F-35

Často je Su-57 srovnáván s jeho americkým protějškem F-35, který je také 5. generací. Nicméně kvalita obou letounů je přece jen rozdílná. Bezpečnostní analytik Zdeněk Petráš z Univerzity obrany pro Čtidoma.cz uvedl: „Určitě jsou mezi oběma letadly rozdíly. U F-35 je větší technologický potenciál než u ruské Su-57. F-35 má vyšší úroveň schopnosti stealth, ta u Su-57 je v porovnání s americkou opravdu slabší,“ míní Petráš.

Bezpečnostní analytik si všímá ještě jednoho důležitého aspektu při srovnání obou stíhačů, a to je schopnost sériové výroby moderní vojenské techniky. Tam je na tom podle Petráše znovu lépe USA: „USA mají schopnost vyrábět své letouny F-35, což se u ruských nákladných vojenských projektů, jako je Su-57 či tank Armata, dlouhodobě nedaří, byť se o to snaží.“ 

Ruský Su-57 není ani lepší než americká F-22

Nejen Petráš, ale i další zahraniční vojenští analytici pak mají jasno, že Su-57 nejen že není lepším letounem než F-35, ale ruský letoun 5. generace stále ještě předčí i F-22 Raptor, jehož zbraňová výbava a technologie stojí v současné době výše. F-35 má sice objektivní potíže s pohonnou jednotkou a přehříváním motorů a jeho vývoj byl zpožděn, nicméně i tak proti ruskému stíhači 5. generace představuje spolehlivou platformu. 

Su-57 je dvoumotorový víceúčelový letoun, který byl navržen k získání vzdušné nadvlády a k plnění rozmanitých bojových úkolů. Jeho vývoj poznamenalo zpožďování a prodražování, jak už to u ruských velkých projektů chodí. Nicméně Rusové mohou mít o vážný problém více. Jak poznamenává server Business Insider, západní sankce, jež byly v několika vlnách na Rusko jako agresora uvaleny, ohrožují výrobu nejmodernějšího letounu. Kvůli sankcím se nemusejí Rusku dostávat důležité komponenty k letounu, které se týkají například elektroniky, jež putují právě ze Západu.

Rusko ve válce na Ukrajině používá Su-57 výhradně k útokům ze zázemí, do přímého boje zapojen není. Oproti velkým a současně nereálným očekáváním má Rusko v současné době pouze 32 kusů Su-57, přičemž v aktivní službě jich je pouze 22. Celkem bylo objednáno 76 strojů. Pro srovnání uveďme, že USA mají k dispozici 630 letounů F-35. Pentagon pak počítá s tím, že celkem bude letectvu dodáno asi 1 800 dalších stíhačů.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Houfnice Caesar útočí s chytrou municí. Její účinnost už pocítili i Rusové na Ukrajině.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/strach-rusu-o-nejmodernejsi-letoun-su-57-–-neni-v-bezpeci-ani-ve-vzduchu-ani-na-zemi--78820
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.