Svatební slib u notáře. Láska je slepá, ale i ta má svůj rozpočet

zajímavost

Předmanželská smlouva není projevem nedůvěry. Jde o solidní základ, který ochrání partnerské soužití před nepředvídatelnými událostmi, a kromě toho promyslet si společnou budoucnost není na škodu. Není to sice žádná romantika, ale praktické to určitě je.

reklama

Zákon definuje předmanželskou smlouvu jako „smlouvu o manželském majetkovém režimu“. Podle občanského zákoníku „si snoubenci a manželé mohou ujednat manželský majetkový režim odlišný od zákonného režimu. Ujednají-li si smluvený režim manželé, upraví zpravidla své povinnosti a práva týkající se již existujícího společného jmění“.

Smlouva jako prevence před průšvihem

Úkoly správce společného jmění: nakládání se společným jměním jako s celkem, nakládání s obydlím. 

V případě, že se snoubenci rozhodnou pro smluvený režim, aby zamezili případným průšvihům s majetkem jako manželé, je pak namístě dojít si k notáři a před sňatkem podepsat veřejnou listinu. „Smlouvu je nutno sepsat formou notářského zápisu. Advokát může provést pouze poradenskou činnost. Notáři se musí předem sdělit rozsah majetku a jaká jsou přání účastníků,“ vysvětluje advokát Michal Benčok. 

Smlouva, která se zapíše do veřejného seznamu, nabývá účinnosti dnem uzavření manželství, přičemž novomanželé mají povinnost předložit notáři oddací list. Důležité je, že tato domluva nesmí mít za následek vyloučení manžela při zabezpečení rodiny. Mimo jiné lze smluvní režim změnit dohodou obou stran u soudu. 

Podnikání je riziko

Partneři smlouvu před manželstvím podepisují často kvůli podnikání. Jedná se o situaci, „kdy jeden nebo oba budoucí manželé jsou podnikatelé nebo mají majetek ve formě firmy. Je třeba si uvědomit, že finanční ručení za závazky firmy přesahuje i do sféry osobních financí a majetku“, jak tvrdí Benčok.

Manželé Růžičkovi raději před lety podepsali tento typ dohody, aby se nestalo, co v předešlém manželství. Pan Růžička totiž napsal celý svůj podnik na svoji bývalou manželku a ona po rozvodu úspěšně zavedenou firmu pohltila jako velryba. Její bývalý manžel se ocitl rázem na dlažbě bez firmy, do které vložil první poslední. Krásně ho jeho bývalá žena oškubala. A proto se rozhodl v novém partnerském vztahu již neriskovat a novou firmu si pohlídal tím, že se svou budoucí ženou podepsali předmanželskou smlouvu.

Zadlužený partner

Druhý případ, kdy je dobré podepsat předmanželskou smlouvu, jsou partnerovy finanční hříšky. Jedná se o situaci, „pokud má jeden z partnerů dluhy a hrozí, že půjde do insolvence nebo v ní již je“, jak uvádí Benčok.

Nynější šťastně sezdaný pár Marie a Pavel Kotočovi si prožil krušné chvíle v počátcích vztahu. Pavel Kotoč totiž sedl na lep lichvářovi a z hlouposti jeho dluh narostl do obludných výšin. Dlužil totiž milion korun. Byl do Marie bláznivě zamilovaný, ale hrál jakousi šaškárnu, aby neohrozil ji a její rodinu. Přátelé mu poradili, aby se své lásce vyznal a navrhl jí sňatek s podmínkou, že podepíše předmanželskou smlouvu.

Předmanželská smlouva je nástrojem, který může partnerům vyjasnit si jejich vztah k majetku a zajistit tak klidnější budoucnost. Rozhodnutí o uzavření této dohody je třeba pečlivě zvážit a spolupracovat s právníkem. I zde platí, že základem každého šťastného manželství je vzájemný respekt, komunikace a láska.

Zdroje: autorský článek spolu s dalšími zdroji (občanský zákoník, nkcr.cz)

KAM DÁL: Cesta z dluhové pasti? Jak to vidí insolvenční správce a kde hledat pomoc.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/svatebni-slib-u-notare-laska-je-slepa-ale-i-ta-ma-svuj-rozpocet-79301
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.