Vaše dcera je mrtvá, vyslechla si žena. Vyvolávání duchů se může změnit v boj o život

Seance, jak ji známe dnes, se objevila již v barokní mystice v 17. a 18. století, která ve společnosti probudila zcela nový zájem o emocionální duchovní prožitek přesahující horizont lidského života
zajímavost

Ať už jde o seriózní spirituální seanci, či dětskou hru na škole v přírodě, vyvolávání duchů má v České republice silnou tradici. Promluvit si s lidmi z onoho světa je pro všechny velmi lákavé. Může jít o slavné osobnosti, ale hlavně o blízké nebožtíky. Ne všechny duše lidí, co jsou po smrti, je vhodné vzývat mezi živé.

reklama

To, zda po smrti přichází ještě nějaká etapa bytí, je odvěkou otázkou, na kterou přirozeně nemá nikdo jednoznačnou odpověď. Spíše než s jistotou hledíme na podobné neprozkoumané prostory existence s vírou. Ať už věříte v Boha, či posmrtné životy, jedno je jasné. Pro všechny jsou jasné odpovědi velmi lákavé. 

Také v případě, kdy přijdete o někoho blízkého, se ne vždy dokážete smířit s faktem, že není mezi živými. Člověk by udělal cokoli, klidně důvěřoval dokonalému divadélku. Tím jsou hlavně profesionální seance, které umí být více než přesvědčivé. Mají však někteří zkušenosti s tím, když se duch opravdu mezi živými zjeví? 

Falešné divadlo

Z filmů, divadelních her, ale také z knih známe obrázky toho, jak si důvěřiví lidé posedají kolem stolu, aby se při svíčkách a dalších rekvizitách oddali spirituální seanci. Vše probíhalo za přísných pravidel. Rituál byl vždy doplněn vysvěcenými předměty, jakými byly svíce, stolky, židle, talířky a kyvadla. 

Místnost musela být dobře vyvětraná a celý proces začal a skončil modlitbou. Účastníci museli sedět v kruhu a ruce měli spojené palci a malíčky. Kruh se nesměl nikdy porušit a pokud na seanci přišel někdo, kdo předtím konzumoval alkohol, musel se poroučet… 

Hlavou celé duchovní show bylo médium. Vždy se muselo jednat o citlivou osobnost, která však v důležité chvíli nepropadala panice. Ve většině případů se však jednalo o předem připravené divadlo, kde bylo celé propojení s energiemi ze světa mrtvých jen falešnou hrou. 

Údajně se v minulosti mnohokrát stalo, že se i podobné divadélko proměnilo v šokující spirituální zážitek. Mezi účastníky se totiž mohlo objevit médium, které do té chvíle vůbec nemělo potuchy o svých spirituálních schopnostech. Ve většině případů se však vůbec nic nedělo a duch si prostě vybral dovolenou, protože pravděpodobně poznal, že se jedná o podvod. Bez nadsázky je však nutné dodat, že vše kolem seancí a vyvolávání duchů je spekulativní a na hraně sugesce. 

Dětské hry

„Nesmíme vyvolávat ducha Boženy Němcové nebo Adolfa Hitlera. Ti jsou zlí.” Děti jistě vědí, o čem je řeč. Když se setmí a přijde noc, děti místo spánku volí dobrodružství. Utvoří se kruh, zapálí se svíčka a řeknou se nějaká děsivá slova, která přivolají ducha dle libosti. 

Letní tábory, školy v přírodě nebo jenom přespání u kamarádů. Mnoho dětí má podobnou zkušenost. Nejde ani tak o reálný rituál, jako spíše o strašidelnou hru. Není dítě, které by však alespoň jednou nevyděsila Božena Němcová. Minimálně ve fantazii a v následných snech.

Zahrávat si s duchy však není legrace. Co je mezi nebem a zemí, neví nikdo z nás; existuje mnoho autentických zážitků lidí, kteří potvrzují existenci různých – často obtížně vysvětlitelných – jevů či energií. Na otázku, zda se jedná o hlubokou sugesci, halucinaci, případně souhru okolností, lze jen těžko odpovědět. 

Tohoto jen těžko uchopitelného „vesmíru” však využívá velký počet šlendriánů. Důvěřivost zlomených srdcí, která se nemohou smířit s faktem odchodu nejbližších, může přijít velmi draho. Největší počet falešných šlendriánů najdeme v USA. V některých případech jdou opravdu za hranu a v přímém přenosu televizního vysílání jsou schopni tvrdit, že z nich mluví jejich nejbližší. Hned několikrát byli podobní podvodníci odhaleni. 

Promiňte, dcera je mrtvá

Asi nejznámější případ se stal právě v USA. V televizní show se matka unesené dcery ptá senzibilky, jak je na tom její dcera a jestli vůbec ještě žije. Duchovní jí odpověděla, že je jí líto, ale už není mezi živými. Dcera se však unesená a svázaná ve stejný moment dívala na televizi, kde slyšela tento šílený soud nehorázné podvodnice. 

Když se dostala na svobodu, svěřila se, že se jednalo o jeden z nejhorších momentů jejího života. Nebuďte tak přehnaně důvěřiví, pravda je něco, s čím si rozhodně nesmíme hrát, ostatně stejně jako s energiemi a neprozkoumanými spirituálními vrstvami našeho bytí.

Zdroje: redakce, jstor.org, oup.com, history.com

KAM DÁL: Boj s lupiči či tři duchové: Nejznámější příběhy, které se odehrály během Štědrého dne.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/vase-dcera-je-mrtva-vyslechla-si-zena-vyvolavani-duchu-se-muze-zmenit-v-boj-o-zivot-74968
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.