Ženu zastřelili ve škole, manžel zemřel o den později na zlomené srdce. Podle lékařů je to možné

Hlavním klinickým projevem infarktu myokardu je typicky klidová dlouhotrvající bolest na hrudníku, která jde až do krku
Hlavním klinickým projevem infarktu myokardu je typicky klidová dlouhotrvající bolest na hrudníku, která jde až do krku
zajímavost

Při střelbě v texaské škole ve městě Uvalda zemřela i učitelka Irma Garciová. Její manžel podle lékařů zemřel o den později doslova na zlomené srdce. Podle lékařů se takové případy stávají. Mluví o zvláštním případu infarktu pojmenovaného podle japonského hrnce na chobotnice.

reklama

Bylo úterý ráno v texaském Uvalde a Salvador Ramos jel svým nákladním autem do místní základní školy. O několik hodin později bylo zavražděno 21 lidí. Byla to druhá nejsmrtonosnější střelba na škole v historii USA: Devatenáct obětí byly děti ve věku od devíti do jedenácti let, zbývající dvě učitelky Eva Mirelesová a Irma Garciová byly zastřeleny při ochraně svých tříd.

Infarkt takotsubo

Tragédie však ještě neskončila. Druhý den, nedlouho poté, co Joe Garcia doručil květiny k památníku své ženy, upadl a zemřel. Podle jeho rodiny a přátel ho zabilo zlomené srdce.

„Smrt ze zlomeného srdce sice zní nemožně, ale technicky je to možné," řekl Dr. Philip Lee, západolondýnský konzultant v oboru akutní medicíny a medicíny pro seniory.

„Jde o stav zvaný takotsubo kardiomyopatie, kdy náhlý šok nebo zármutek způsobí selhání srdce a na to se umírá. V podstatě se jedná o příliš mnoho noradrenalinu nebo adrenalinu a spodní část vašeho srdce přestane správně pumpovat."

Smrt po zemětřesení

Takotsubo kardiomyopatie je velmi vzácná a obvykle postihuje starší ženy. Existuje však spousta příkladů, kdy k ní dochází: například v roce 2011, během čtyř dnů po mohutném zemětřesení, které v novozélandském Christchurchi zabilo 185 lidí, byly s tímto syndromem hospitalizovány téměř dvě desítky lidí.

Podle doktora Deepaka Bhatta, kardiologa z Brigham and Women's Hospital v Bostonu, byla smrt Joea Garcii "klasickým případem syndromu zlomeného srdce z toho, co bylo popsáno". Jak ale řekl pro NBC News, před pitvou není možné to s jistotou zjistit, protože příznaky a projevy takotsubo jsou téměř nerozeznatelné od běžného infarktu.
„Každý typ infarktu může být vyvolán extrémním emočním stresem. Takový, jaký by se stal, kdyby se někdo například právě dozvěděl, že mu zemřela manželka,“ uvedl Bhatta.

Jediný způsob, jak tyto dva stavy od sebe odlišit, je prohlídka samotného srdce. Odtud vlastně pochází název takotsubo. Při záchvatu zlomeného srdce se levá srdeční komora naplní přívalem krve a nafoukne se, takže vypadá jako rybářský hrnec na chobotnice z Japonska.

Čtyři z pěti přežijí

Dobrou zprávou je, že podobně jako běžný infarkt je takotsubo zřídkakdy smrtelné, přičemž více než devět z deseti postižených tento (již tak extrémně vzácný) stav přežije. Většina pacientů - přibližně čtyři z pěti - se do měsíce zotaví bez komplikací a je nepravděpodobné, že by se záchvat opakoval.

Pro Joea Garciu však - stejně jako pro mnoho jiných před ním - bylo trauma ze smrti jeho dlouholeté lásky možná příliš velkým soustem, než aby ho srdce zvládlo.

Zdroj: iflscience.com

KAM DÁL: Podle odborníků hrozí více infarktů.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/zenu-zastrelili-ve-skole-manzel-zemrel-o-den-pozdeji-na-zlomene-srdce-podle-lekaru-je-to-mozne-69629
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.