Avokádo je hvězdou zdravých potravin, bojuje s rakovinou i leukémií. Proč nevyhazovat pecku?
Avokádo je jedním z nejzdravějších druhů ovoce na světě. Má celou řadu zdravotních výhod pro nás všechny, dokáže bojovat se zákeřnými nemocemi, jako je třeba rakovina. Víte ale, proč byste už nikdy neměli vyhodit jeho pecku?
Avokádo se botanicky možná trochu překvapivě řadí do ovoce, konkrétně pak plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se velmi dobře roztírá.
Chemické ošetření nevadí
Magazín Nature uvádí, že jeho vzhled se velmi výrazně liší druh od druhu. Tvar avokáda připomíná vajíčko nebo hrušku. Výhodou je, že slupka nepropustí žádné chemické ošetření, díky tomu je vlastně jedno z vůbec nejčistějších ovocí.
Chuť má oříškovou, avšak není tak výrazná. Dá se tak velmi účelně přidat do salátů, vhodné je na přípravu pomazánek nebo dipů. Velké uplatnění najde v dnes stále rozšířenější raw kuchyni. „Neumím si představit, jak bychom avokádo v běžné stravě nahradili. Je pro nás opravdu velmi cenné,“ potvrdil Marek Hovorka, který je vyznavačem raw stravování. „V rámci chuti se různé druhy ovšem liší velmi málo. V zásadě se k nám dováží pouze dva druhy - Haas a Fuerte.“
- Haas - tato odrůdra avokáda je celosvětově nejvíce pěstovaným druhem, připomíná svým tvarem vajíčko a jeho slupka je tmavá s charakteristickými hrboly, velmi často se mu díky tomu připomíná ropucha
- Fuerte - tento druh velmi silně připomíná hrušku, a to jak svým tvarem, tak i jasně zelenou barvou
Vliv na zdraví
„Avokádo má velmi vysoký obsah zdravých tuků - mononenasycených, které mají tu vlastnost, že se v těle neukládají. Zastoupeny jsou také omega 3-mastné kyseliny a lecitin, který zlepšuje paměť a snižuje hladinu cholesterolu v krvi,“ vysvětluje MUDr. David Pokorný.
Lékař dále uvádí, že z vitamínů jsou zastoupeny A, B1, B2, B6, C. „Vitamínu E pak avokádo dokonce má ze všech druhů ovoce na světě nejvíce. Tento vitamín velmi dobře podporuje reprodukční soustavu, ale také je velmi silným antioxidantem, který zabraňuje předčasnému stárnutí a chrání před rakovinou. Avokádo má také dostatek minerálních látek, zejména pak železa, fosforu, horčíku a draslíku.“
Proč nevyhazovat pecku?
Více než 70 % avokáda tvoří antioxidanty, které se nacházejí právě v pecce. Semeno navíc obsahuje také nespočet polyfenolů, podobným těm, které můžeme najít například v zeleném čaji. Obsahuje také rozpustnou vlákninu.
„Pecka z tohoto ovoce obsahuje flavonol, který je silným antioxidantem, který pomáhá předcházet nebo snížit nádorový růst. Extrakt ze semene způsobuje sebedestrukci leukemických buněk. Další informace mluví o tom, že sloučenina nalezená v extraktu semene nazývaná avocatin B je velmi dobrou zbraní proti akutní myeloidní leukémii,“ má jasno lékař.
Nejlepší způsob, jak začlenit avokádové semeno do zdravé výživy, je přidat ho do svých oblíbených krémů, omáček nebo dresingů. „Rozemele se na prášek. Potom se dá použít právě do smoothie, zálivek nebo i jako maska či peeling. Během mletí v mixéru si ale dejte pozor na to, aby se nezlomilo ostří. Vhodný je co nejvíce rychlostní procesor. Avokádo dejte nejprve do plastového sáčku a rozdrťte na větší kusy kladivem nebo paličkou na maso,“ doplnil Marek Hovorka.
KAM DÁL: Rakovina či cukrovka z konzumace ovoce: Škodit mohou dusičnany, říká MUDr. Krátký a vysvětluje, kde jsou hranice.