Bambucké máslo je zázrakem péče o pleť. V Africe je máslovník posvátným stromem
Není tolik přírodních ingrediencí, které jsou natolik používané v kosmetice jako bambucké máslo. Pochází z tropické Afriky a obsahují ho především přípravky na pleť. Proč je bambucké máslo tak oblíbené a jaké jsou jeho vlastnosti?
Bambucké máslo se získává ze stromu máslovníku a domorodé kmeny jeho příznivé účinky znají po tisíciletí. Plodina je v Africe považována za posvátnou a říká se jí strom života. Roste běžně v přírodě a jeho plody se netrhají, ale čeká se, až spadnou zralé na zem. Plody obsahují olejnatá semena, z nichž se extrahuje právě bambucké máslo neboli máslo karité. Můžete ho běžně najít také pod anglickým názvem shea butter. Používá se jako potravina a pro výrobu kosmetiky.
Zdrojem produktu jsou ořechy
Máslo se získává lisováním za studena z ořechů. Nejrozšířenější je výroba v Ghaně a Senegalu. Plody podobné našim kaštanům se nejprve vyloupou, upraží a rozemelou. Vzniklé olejové máslo se sbírá a pozvolna vaří, aby získalo typickou hutnou konzistenci.
V čem spočívá taková sláva bambuckého másla? Jde totiž o surovinu, která má řadu příznivých vlastností.
Máslo není jen na krásu, má léčivé účinky
Bambucké máslo skvěle hydratuje pleť a má navíc léčivé a hojivé účinky. Proto je v kosmetických přípravcích používáno na podrážděnou, narušenou nebo jinak poškozenou pleť. Je také vhodné na podrážděnou pokožku při alergiích, na štípnutí hmyzem a spáleniny od slunce a opačně i na omrzliny. Je součástí přípravků po holení či depilaci a hodí se na řešení problémů s nedokonalou pletí a na popraskanou pokožku rukou a třeba i pat.
Protože karité obsahuje antioxidanty, dokáže bojovat proti předčasnému stárnutí pokožky. Dokonce umí i tišit bolesti svalů. Tady by měly ženy zpozornět, tedy ty, které mají problémy s poškozenými a roztřepenými konečky vlasů. Bambucké máslo se dá zakoupit v jeho čisté a zcela přírodní formě nebo v řadě kosmetických produktů třeba i BIO kvalitě.
Použití nachází i v kuchyni
Zatímco bambucké máslo používáme především v kosmetice, v části Afriky je strom máslovník jedním z nejvýznamnějších zdrojů rostlinného tuku. V současné době jsou plody zpracovávány i v potravinářském průmyslu v Evropě a Japonsku. Vyčištěný tuk je nabízen pod různými názvy a používán i na smažení a jako margarín. Je také používán jako náhrada kakaového másla, neboť má obdobné složení.