Bezinky: Jeden z nejuniverzálnějších přírodních léků vůbec
Bezinkový sirup zná asi každý z nás. To, že jde o jeden z nejuniverzálnějších přírodních léků vůbec, ví ale málokdo. Bezinky se k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů používají již celá tisíciletí.
Bezinky používal k léčbě již Hippokratés, který je označován za otce medicíny. Hippokratés dokonce nazval bez svou lékárničkou. Dodnes je tato rostlina považována za jednu z nejléčivějších na světě.
Důkazem toho, že si bez své postavení na výsluní přírodního léčitelství zaslouží, je výčet problémů, se kterými vám může pomoci.
Bezinky totiž obsahují celou řadu antioxidantů a vitamínů. Tyto látky pomáhají zmírnit zánět v těle, předejít kardiovaskulárním onemocněním, a dokonce nás mohou i zbavit stresu.
To ale není vše. Bez může také vyléčit, případně alespoň zmírnit příznaky u pacientů trpících chřipkou, bolestí kloubů a svalů, zácpou, respiračním onemocněním, horečkou, bolestí hlavy, epilepsií, ledvinovými onemocněními, některými kožními onemocněními, HIV a AIDS.
Vrásky a akné
Tyto bobulovité plody mohou pomoci i s léčbou akné a s prevencí vrásek. Obsahují totiž vysoké množství flavonoidů, tj. látek, které mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
Bezinky mimo jiné obsahují vysoké množství vitamínu A, který přispívá k prevenci vrásek a pomáhá s odstraněním stařeckých skvrn.
Rizika léčby bezinkami
Vyhněte se konzumaci nezralých a také tepelně neupravených plodů či květů bezu. V opačném případě si můžete způsobit nevolnost, zvracení, průjem, eventuálně i vážnější symptomy otravy jídlem. Těhotné a kojící ženy by se měly vyhnout konzumaci plodů či květů bezu v jakékoliv formě.
Pozor si dejte také na konzumaci ostatních částí rostliny. Větve, větvičky, listy, kořeny a semena bezu obsahují glykosid, což je (toxický) typ kyanidu.
Toto ovoce může u člověka vyvolat některou z alergických reakcí, mezi které patří vyrážka, případně i potíže s dýcháním. Bezinky také mohou působit jako diuretikum.
Jak vyrobit bezinkový sirup?
Optimálním způsobem, jak využít léčivou sílu plodů bezu, je příprava bezinkového sirupu.
- Nejdříve oberte bobule ze stonků.
- Pak je povařte s vodou a cukrem.
- Svařenou tekutinu proceďte přes plátno.
- Výslednou tekutinu vařte, dokud nezhoustne. A sirup je na světě.
Zdroj: WebMD, Medical News Today
KAM DÁL: Nadýmání, nevolnost, bolest břicha: Možná máte intoleranci na laktózu.