Češi milují grilování, naší specialitou jsou hermelíny. Trendem jsou i zdravé miniburgery

V létě grilují více jak čtyři pětiny Čechů, a to nejčastěji na zahradě na klasickém grilu na uhlí. Za grily jsou ochotni zaplatit v průměru 3 300 Kč. Lidé v online průzkumu pro Seznam.cz uvedli, že si zpravidla připravují kuřecí maso nebo uzeniny. Hodně oblíbené je i vepřové maso, hermelín nebo krkovička. Mladí lidé a obyvatelé hlavního města Prahy však obecně grilují zdravější suroviny, jako je například zelenina. Trendem se stávají grilované miniburgery, které by většina dotázaných chtěla při nejbližší příležitosti ochutnat.

reklama

Alespoň někdy griluje 85 % z Čechů, třetina z nich si pak v letním období připravuje touto formou pokrmy dokonce každý týden. Největšími fanoušky grilování jsou obyvatelé malých obcí a Prahy. Typický Čech si nejradši pochutnává na kuřecím nebo vepřovém mase a uzeninách.

"U žen, mladší generace a lidí z hlavního města je také oblíbená grilovaná zelenina, muži si vedle klasiky zase častěji dopřejí maso mleté a hovězí. U starších lidí zůstává grilovacím pokrmem číslo jedna vepřové," říká Darek Pikálek, uživatelský a marketingový výzkumník Seznam.cz.

Mladší fandí elektrickým grilům

Do grilu dotázaní investují v průměru 3 300 Kč, většinou kupují klasický gril na uhlí. Trendem se ale stávají i elektrické stolní grily, které jsou oblíbené zejména mezi mladší generací. V Česku grily využíváme hlavně venku na zahradě.

On-line dotazování uživatelů Seznamu v období 26. 3. – 4. 4. 2019. Dotazník vyplnilo 997 respondentů starších 15 let. Data jsou reprezentativní a byla vážena na základě pohlaví, věku a vzdělání.

Nejméně rozšířená je příprava jídla na sdílených grilech dostupných ve veřejném prostranství. Přesto zde ale alespoň někdy jídlo připraví téměř čtvrtina lidí. Jde hlavně o obyvatele Prahy, kteří bydlí zpravidla v bytech bez možnosti využít vlastní gril.

Specialitou Čechů je grilovaný hermelín

Nejoblíbenějšími specialitami připravovanými na grilu jsou recepty spojené s vepřovou krkovičkou nebo s hermelínem. Různé druhy sýrů na grilu si ostatně dávají zhruba dvě pětiny respondentů. "Oblibu si získávají i grilované hamburgery. Pokud je chtějí Češi ozvláštnit, nejčastěji je ochucují pivem nebo plní trhaným masem. Ženy a mladí si rádi dají vegetariánský burger bez masa," doplňuje Pikálek.

Starší lidé hamburgery moc nejedí. Dávají si je ale tři čtvrtiny mladé generace, přičemž oblíbené jsou zejména v Praze. Z průzkumu vyplývá, že lidé se aktuálně zajímají o miniburgery, které obecně zatím vyzkoušela jen desetina dotázaných, většina by je ale chtěla zkusit.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/cesi-miluji-grilovani-nasi-specialitou-jsou-hermeliny-trendem-jsou-i-zdrave-miniburgery-50162
reklama
#grilování #maso #miniburger #průzkum #vegetarián #hermelín
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.