České klasiky zdravěji aneb ani svíčková nemusí být tak kalorická
Česká kuchyně patří bezesporu k těm nejlepším na světě. Osvědčeným klasikám typu svíčková s knedlíkem nebo vepřové se zelím odolá málokdo. Horší je to ale s energetickými hodnotami těchto jídel, patří totiž k absolutním kalorickým bombám české gastronomie. Dají se ale udělat i mnohem zdravěji, stačí totiž nahradit pár vybraných surovin.
Typická česká kuchyně je kromě své nesporné kvality známa i mnohdy vysokým příjmem kalorií i nezdravých tuků. Už desítky let se u nás velmi často používá k vaření sádlo, máslo, i se čas od času upeče nějaké to tlustší maso, třeba v podobě pěkně prorostlého bůčku. Neméně často se jídla zahušťují i tučnou smetanou.
Ani svíčková nemusí být tolik kalorická
To je případ i jedné z českých klasik - svíčkové. Vždyť tu každý tolik miluje. "No jistě, svíčková u nás vládne desítky let. Udělaná pěkně na smetaně, lehce nasládlá, lehce nakyslá, prostě je to bašta. K tomu výživné kynuté knedlíky a rázem je kalorická bomba na světě," říká výživový poradce Petr Karas. Úskalím svíčkové na smetaně je zejména zahušťování moukou, kvůli které pak jídlo obsahuje zbytečně prázdné kalorie a navyšuje se množství sacharidů, které jsou následně ukládány v podobě tuků.
Zejména u svíčkové je ale velice snadné mouku vynechat. Při její přípravě stačí totiž použít větší množství kořenové zeleniny. Po jejím rozmixování bude omáčka hustá i bez mouky a navíc i mnohem chutnější.
Není vepřová jako vepřová
A co takhle další česká klasika - vepřo, knedlo, zelo? I s ní se dá pracovat, stačí tučné maso v podobě bůčku nahradit třeba libovou vepřovou kýtou, k tomu si dáte nezahuštěnou porci zelí a knedlíky můžete připravit třeba z celozrnné mouky. A hned je česká klasika rázem zdravější a méně kalorická, zvláště pokud se nebudete knedlíky přecpávat.
Kalorie lze ušetřit i na sladkých pokrmech
Ani zdravý životní styl neznamená, že si člověk musí odpustit veškerá sladká jídla. Příkladem jsou třeba typické české knedlíky se švestkami nebo jahodami. I ty lze udělat zdravěji a "dietněji". Kynuté těsto můžeme nahradit těstem tvarohovým, které je významným zdrojem kvalitních bílkovin. Náplň je čistě z ovoce, což neznamená pro naši váhu žádné nebezpečí, spíše naopak, a pokud to nebudeme přehánět s cukrem a maštěním, dá se říci, že energetický příjem není zase tak horentní.
I Rakušané mají své ovocné knedlíky
Jak samozřejmě dobře víme, v Česku se plněné ovocné knedlíky připravují z kynutého nebo i tvarohového těsta. Plní se nejrůznějšími druhy ovoce jako broskvemi, borůvkami, meruňkami, jahodami a podobně. V některých regionech ČR se také připravují tzv. trhané knedlíky. Jedná se v podstatě o to, že se kuličky těsta ručně natrhají – někdy se dokonce vaří pouze roztrhané knedlíkové těsto a následně polévá např. ovocnou omáčkou.
I naši sousedé z Rakouska mají svůj ovocný knedlík - bavorský germknödel. Ten je ale plněný povidly, podávaný s cukrem, mákem a politý máslem nebo vanilkovým krémem.
I tyto české klasiky lze tedy připravit pro naše tělo kaloricky příznivě a přitom velmi chutně.