Chuť na led může být příznakem nedostatku železa

Jedním z příznaků nedostatku železa jsou i netradiční chutě
Foto: Depositphotos
Jedním z příznaků nedostatku železa jsou i netradiční chutě
zajímavost

Nedostatek železa v organismu může způsobit celou řadu nepříjemných zdravotních problémů. Bez dostatečného množství železa totiž naše tělo nedokáže produkovat tolik červených krvinek, kolik potřebuje k jeho správnému fungování.

reklama

Červené krvinky jsou pro náš celkový zdravotní stav velmi důležité, roznášejí totiž kyslík po těle, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Jejich nedostatek tak může vést k nedostatečnému přísunu kyslíku do nejrůznějších částí těla a může to způsobovat velmi nepříjemné zdravotní problémy.

Mezi příznaky nedostatku železa patří:

  • bledá pleť
  • slabost
  • extrémní únava
  • studené ruce a nohy
  • slabé nehty
  • bolest hlavy
  • bolest na hrudi
  • dušnost
  • netradiční chutě (chuť na led a škrob)
  • nechuť k jídlu
  • zánět jazyka

Příčiny

K nedostatku železa v organismu většinou vede buď nedostatečný příjem tohoto minerálu ve stravě, nebo jeho nadměrná ztráta. Může se ale jednat i o neschopnost těla železo správně zpracovat.

Jedním z důvodů nadměrné ztráty železa z těla může být ztráta krve. Pokud jste tedy po úrazu, nebo jste žena, která má velmi silnou menstruaci, je pravděpodobné, že nemáte dostatek železa.

Pozor je ale potřeba si dát i na chronickou ztrátu krve, která je sice velmi pomalá, ale také může způsobit nedostatečnou produkci červených krvinek. Jde hlavně o vředy, polypy v tlustém střevě a další.

Zejména v případě chronické ztráty krve, silné menstruace a zotavování se po úrazu je tedy nutné se zaměřit na to, aby náš jídelníček obsaholval doporučené, nebo dokonce i vyšší množství železa. Tento důležitý minerál najdete v mase, ve vajíčkách, listové zelenině a v mléčných výrobcích, které jsou obohacené o železo.

Dalším rizikovým faktorem nedostatku železa je těhoteství. Těhotné ženy by tedy měly buď zařadit do svého jídelníčku více potravin s vysokým obsahem tohoto minerálu, nebo užívat doplňky stravy, které ho obsahují.

Zdroj: Mayo Clinic

KAM DÁL: Pálení žáhy může být příznakem rakoviny

reklama
#zdraví

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.