Co na domě zkontrolovat, než udeří mrazy

Před každou zimou se vyplatí zkontrolovat na domě několik věcí, aby byl dům na zimu co nejlépe připraven. Jestli už zima začala a vy jste dům nijak extra nepřipravovali, i tak můžete některé věci udělat i během zimy. V tomto článku se zaměříme především na okna a dveře, ale na domě je spousta dalších prvků, na které se před zimou zaměřit – komín, kotel nebo střecha.

reklama

Kontrola oken a jejich příprava na zimu

Když okna netěsní ideálně, přicházíte o spoustu tepla, což znamená o dost peněz za vytápění. Navíc se dělají kolem oken plísně a vůbec se snižuje komfort bydlení. Proto se vyplatí zkontrolovat a případně vyměnit před zimou těsnění, zkontrolovat, jestli se správně dovírají a v neposlední řadě změnit režim oken – přepnout je na zimní režim. Nejlepší je, když si každý rok na podzim pozvete odborníky a necháte si okna a dveře za pár stovek seřídit.

Kontrola dveří a garážových vrat

Stejně jako u oken, tak i u balkónových nebo vchodových dveří je potřeba zkontrolovat hlavně těsnění. Když vám dveře netěsní dobře, můžete jako první pomoc použít například tzv. pěnové těsnění. Dveře s ním jednoduše oblepíte. Stejně tak se hodí, když dobře těsní garážová vrata. Hlavně v případě, že je garáž součástí domu. Opět zde můžete nechat vyměnit těsnění, z dlouhodobého hlediska se tato minimální investice určitě vyplatí.

Kontrola komínu, kotle a střechy

Kromě oken a dveří jsou na domě i další prvky, které je potřeba před zimou poctivě zkontrolovat a na zimu je připravit. Jsou to například:

  • Komín. Určitě se vyplatí nechat si před zimou zkontrolovat a případně i vyčistit komín.
  • Kotel. Ať už máte jakýkoliv kotel, je potřeba jej před zimou zkontrolovat, obzvláště plynový kotel. Zjistit, jestli funguje bezvadně a nemá problémy s odvodem spalin.
  • Střecha. Kontrola střechy znamená v praxi hlavně vizuální kontrola střešní krytiny a vyčištění okapů. Jestli najdete nějaké průsaky nebo jiné problémy, pokuste se je vyřešit co nejdříve.

Kontrolu domu můžete provést i během zimy nebo kdykoliv přes rok. Raději pozdě než vůbec!

reklama
#mráz #zima #kontrola #dům #střecha #kotel #údržba

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.