Covid může být velmi nebezpečný i pro malé děti. Rizikem je onemocnění srdce

Ani dětem se nemusí vyhnout komplikace při nákazou koronavirem
Ani dětem se nemusí vyhnout komplikace při nákazou koronavirem

Ve všech pádech skloňovaná pandemie koronaviru stále neodchází, i když rychlost jejího šíření je v současné době alespoň v České republice přece jen o něco menší a dovolila rozvolnit opatření, která vláda zavedla pro boj s covidem. U nás i ve světě ale stále probíhají výzkumy, které zpřesňují informace o možných dopadech infekce na lidské tělo. Ukazuje se, že ani děti nejsou tak docela v bezpečí…

reklama

V průběhu pandemie nemoci covid-19 se již objevilo mnoho zpráv o tom, že tato nová choroba působí na mnohé orgány v těle, aniž by to bylo podle původních předpokladů pravděpodobné. Dnes se vědci také snaží dopátrat předpovědi, zda se nebudeme s následky napadení koronavirem potýkat i v příštích letech nebo jestli nebude jeho prodělání zhoršovat i průběh jiných následných infekčních i dalších onemocnění. Stále se ale podle statistik zdá, že alespoň děti jsou skupinou, která z nákazy většinou vyvázne poměrně snadno. Nemusí to tak ale být ve všech případech…

Pozor na srdce!

Od zveřejnění prvních zpráv o nemoci covid-19 v Číně existují náznaky možného poškození srdečního svalu. U prvních výzkumů dokonce lékaři došli až k číslu mezi 20 a 28 % pacientů, kteří buď přímo vykazovali poškození srdce, nebo u nich byla obava z možných komplikací v příštím období. Je ale také pravda, že většina těchto rizikových pacintů měla problémy se srdcem již v minulosti.

Dvouměsíční pacient

Nyní ale lékaři informovali o případu, kdy se poškození srdce v souvislosti s koronavirem projevilo dokonce u dvouměsíčního dítěte, které se matce narodilo předčasně již ve třiatřicátém týdnu těhotenství. Vše se ale zdálo být s ohledem na situaci v pořádku až do chvíle, kdy u dítěte nastaly problémy, projevující se dušností a namodralým zbarvením pokožky. Posléze byl u kojence proveden test na koronavirus, který přítomnost tohoto viru v těle potvrdil.

Kojenec na plicní ventilaci

Dítě bylo podrobeno mnoha testům, mezi nimi i EKG, kde bylo potvrzeno poškození srdečního svalu v důsledku virové infekce a také náznak možného selhání srdce v přímé souvislosti s virovou infekcí. Další testy navíc jednoznačně vyloučily možnost poškození srdce vinou jiné infekce nebo poranění. Přesto bylo nutné, aby teprve dvouměsíční dítě podstoupilo léčbu remdesivirem a také bylo napojeno na plicní ventilaci. Další vývoj jeho zdravotního stavu a následky, které tato infekce v prvních měsících života na dítěti zanechala do budoucna, se teprve ukáží.

Testy pro rizikové děti

Podle doktorky Madhu Sharmy, pediatrické kardioložky v dětské nemocnici v Montefiore, je ale i přesto většina dětí s covid-19 buď zcela bez příznaků, nebo má jen velmi mírné příznaky. Uvedený případ ale podle ní ukazuje, že ani děti nemusí být zcela v bezpečí před možným poškozením srdce. Zmínila se o tom pro zdravotnický web JACC Journal. Proto je podle jejího mínění nutné testovat na covid hlavně děti, u nichž je zvýšené riziko srcečního selhání, a nespoléhat jen na schopnost dětského těla se s infekcí vyrovnat bez větších problémů.

KAM DÁL: Martin Kupka: Stát peníze na opravy krajských silnic má, ale není schopen je spravedlivě rozdělovat.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/covid-muze-byt-velmi-nebezpecny-i-pro-male-deti-rizikem-je-onemocneni-srdce-63302
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.