Cukrovka postihuje i psy. Jak ochránit i vašeho čtyřnohého miláčka, radí uznávaný odborník

Tělo zdravého psa je vždy teplejší než lidské

Velkým zdravotním nebezpečím je u psů i cukrovka, která neohrožuje pouze lidi. A stejně tak jako u nich ji vyvolává nedostatek inzulínu v těle. Počet psů s cukrovkou stále roste a postihuje především nekastrované fenky středního a staršího věku, které mají díky hárání narušenou hormonální rovnováhu. Z plemen pak jsou náchylní na cukrovku teriéři, jezevčíci či němečtí ovčáci.

reklama

U psů rozlišujeme primární a sekundární cukrovku. O primární jde v případě, kdy slinivka není schopná produkovat inzulín, a je tedy nutné ho psovi dodávat. U sekundární cukrovky se psovi inzulín tvoří, ale jeho organismus je vůči němu odolný. Zde je proto nezbytná větší úprava jídelníčku. Sekundární cukrovka se často vyskytuje například u obézních psů.

Jak vypadají příznaky cukrovky?

V začátku má pes často žízeň, více jí a díky tomu i tloustne. Nebo je naopak hubený, i když hodně jí. Je unavený, díky nadměrné konzumaci vody často močí, a může tím pádem nechávat doma loužičky. Psi také mohou mít problém se srstí. Občas též může být psovi cítit z tlamy po ovoci.

Při léčbě je primární podávání inzulinu, nutné je samozřejmě dodržovat základní dietetická opatření. Pokud je onemocnění na startu, způsobuje ho u fen zvýšená produkce hormonů během hárání a je provedena bezodkladná kastrace, tehdy se zvíře může zcela uzdravit.

K doktorovi je nutné zajít co nejdříve, aby se cukrovka nedostala do pokročilejšího stadia, kdy pes začíná ztrácet zrak. Cukrovku lze odhalit testem na obsah cukru v krvi či moči. Při včasném odhalení nemoci a správné léčbě i životosprávě se může i pes s cukrovkou dožít normálního věku.

Nutná je změna jídelníčku

U obou typů cukrovky je nutné upravit jídelníček. Navíc u primární se musí léčit denními dávkami inzulínu, které vždy určí veterinář. U méně závažného sekundárního typu je důležitá úprava stravování (to platí i u prvního typu).

Psi s cukrovkou by se měli krmit speciálním krmivem pro diabetické pacienty. Ideální je krmení dvakrát denně s tím, že interval mezi dvěma krmeními by měl být 7,5 hodiny.

„Jídelníček nemocného psa by měl obsahovat lipidy, glycidy, proteiny i vlákninu. Je důležité podávat granule, které mají suroviny s nízkým glykemickým indexem - vhodné jsou třeba i sladké brambory. Nedoporučuje se dávat domácí strava, protože ta často neobsahuje dostatečné dávky minerálů a vitamínů, které pes potřebuje. Strava by také neměla obsahovat jednoduché cukry a velké množství tuků. Důležité je krmit pravidelně a v menších dávkách. Ideálně například 6x denně,“ říká odborník na výživu psů Martin Pučálka.

Jako prevence proti onemocnění je důležitý dostatečný pohyb a kvalitní strava. Pokud máte fenku a nechcete štěňata, je dobré ji nechat vykastrovat.

KAM DÁL: Proč jíst mrkev? Je skvělou prevencí před rakovinou, infarktem i předčasným stárnutím, vysvětluje lékař.

reklama
#cukrovka #zvířata #psi #projevy #příznaky #nemoc #léčba

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.