Demence: Experti prozradili, jaké potraviny zařadit do jídelníčku
Toto nebezpečné onemocnění, které postihuje zejména starší lidi, může vyústit až v úplnou ztrátu schopnosti samostatně fungovat. Naštěstí lze ale této nemoci účinně předcházet mimo jiné i pomocí úpravy jídelníčku.
Demence je souhrnný název pro některé symptomy, kterými se tato choroba projevuje, patří mezi ně mimo jiné i negativní změna myšlení, paměti a další, jak uvádí web Mayo kliniky.
Je ale třeba si uvědomit, že ztráta paměti může mít celou řadu příčin. To, že si nemůžete vzpomenout na určité datum či specifickou událost z minulosti, ještě nutně neznamená, že trpíte demencí.
Rizikové skupiny
Na příznaky této choroby by si měli dávat pozor zejména lidé, kteří jsou starší 65 let, ptotože spolu s věkem se riziko vzniku této choroby postupně zvyšuje.
Další skupinou, která by měla být před vznikem demence na pozoru, jsou lidé, u kterých touto nemocí trpí někdo z jejich rodiny. V neposlední řadě je vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění i u lidí, kteří trpí downovým syndromem.
Existuje ale celá řada rizikových faktorů, které můžete změnit, a nemoci se tak alespoň do určité míry vyhnout:
- nesprávný jídelníček
- nedostatek fyzické aktivity
- přílišná konzumace alkoholu
- kouření
- nedostatek kvalitního spánku
Studie dokazují, že riziko vzniku demence může snížit i pouhé zařazení většího množství zeleniny do vaší stravy.
Mezi příznaky, na které byste si měli dávat u sebe nebo u svých blízkých pozor, patří mimo jiné:
- problémy s koordinací
- problémy s orientací
- ztráta paměti
- zapomínání názvů věcí a aktivit
- úzkost
- deprese
- halucinace
- paranoia
- nevhodné chování
Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine
KAM DÁL: Alzheimer: Experti prozradili, jak se nemoci spolehlivě vyhnout