Demence: Nedostatek běžné živiny může zvyšovat riziko vzniku nemoci

S prevencí demence vám pomůže mimo jiné i konzumace potravin s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
S prevencí demence vám pomůže mimo jiné i konzumace potravin s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
zajímavost

Toto degenerativní mozkové onemocnění vzniká zejména u pacientů vyššího věku, není ale vyloučeno, že se objeví i u těch mladších. Zatím na něj neexistuje žádný lék, je proto důležité udělat vše pro to, abychom jeho vzniku předešli.

reklama

Demence je souhrnné označení pro celou řadu degenerativních mozkových onemocnění, která se projevují mimo jiné i změnami myšlení, ztrátou paměti a sociálních schopností. Tím nejčastějším druhem této nemoci je Alzheimerova choroba.

Mezi symptomy demence mimo jiné patří:

  • ztráta paměti
  • problémy s koordinací
  • zhoršení komunikace, člověku trpícímu demencí se často nedaří najít ta správná slova
  • zhoršená schopnost řešit komplexní úkony, řešit problémy, plánovat či organizovat
  • zmatení a dezorientace
  • problémy s prostorovým vnímáním
  • deprese
  • úzkost
  • paranoia
  • halucinace
  • nevhodné chování
  • změny osobnosti
  • podrážděnost

Pokud na sobě nebo na svých blízkých pozorujete tyto příznaky, okamžitě se o jejich výskytu poraďte se svým praktickým lékařem. Výskyt jednotlivých příznaků, kterými se demence projevuje, ale ještě nutně neznamená, že u vás toto onemocnění vzniklo. Mohou mít totiž i celou řadu jiných příčin.

U pacientů, kteří trpí demencí, dochází k poškození nebo ztrátě nervových buněk a spojení mezi nimi. Příznaky nemoci se proto mohou lišit člověk od člověka, záleží na tom, které mozkové buňky a jejich spojení byly u daného člověka nemocí poškozeny.

Prevence

Mezi rizikové faktory vzniku nemoci, které můžeme změnit, patří:

  • Jídelníček a pravidelná fyzická aktivita – lidé, kteří se dostatečně nepohybují a stravují se nezdravě, mají vyšší riziko vzniku demence v porovnání s těmi, kteří pravidelně cvičí a dodržují vyvážený jídelníček, jak dokazují studie.
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak
  • obezita
  • deprese
  • cukrovka
  • nedostatek vitamínu D, B-6, B-12 a folátu
  • kouření
  • znečištění ovzduší
  • úraz hlavy – lidé, kteří prodělali úraz hlavy, mají vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyvine demence
  • léky, jejichž vedlejším účinkem může být snížení paměti

Vyšší riziko vzniku demence mají ale i lidé, kteří nekonzumují dostatek omega-3 mastných kyselin, jak dokazují výzkumy. Tyto látky jsou nezbytné pro správnou funkci našeho mozku. Mezi potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin patří zejména ryby, vlašské ořechy, lněná semínka, lněný olej, listová zelenina.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Vážné onemocnění ledvin: Na co si dát pozor na toaletě?

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/demence-nedostatek-bezne-ziviny-muze-zvysovat-riziko-vzniku-nemoci-70796
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.