Deset nejdražších pacientů středních Čech. Léčba vyšla na miliony

Hemofilie je poruchou srážlivosti krve
Zdroj: pixabay.com
Zobrazit fotogalerii (4)
Hemofilie je poruchou srážlivosti krve

Všeobecná zdravotní pojišťovna platí za své klienty miliony. Mezi nejnákladnější nemoci patří hemofilie, poruchy metabolismu a komplikované transplantace ledvin. Těmi trpí i 10 nejdražších pacientů středních Čech a 10 nejdražších pacientů Prahy.

reklama

Na seznamu dvaceti nejdražších pacientů byly loni čtyři ženy a šestnáct mužů. Nejmladší byl jedenáctiletý chlapec, nejstarší jednašedesátiletý muž. Proti předchozímu roku je aktuální částka za péči o nejnákladnějšího pacienta více než dvojnásobná. Roku 2014 to bylo 22,5 milionu, roku 2013 bylo vynaloženo 46 milionů a v roce 2012 dokonce 53,7 milionu korun.

Vždy šlo o nemocné trpící hemofilií, výše nákladů však souvisí s množstvím speciálního léčivého přípravku, který dotyční museli užívat. I banální operace představuje velké podání přípravku, neboť by pacient mohl vykrvácet z operačních ran.

 

Vůbec nejdražším pacientem České republiky byl v uplynulém roce muž z Plzeňského kraje trpící hemofilií (dědičnou srážlivostí krve), náklady na léčbu stály 56 milionů korun. Jde o nejvyšší částku vynaloženou na jednoho pacienta za poslední čtyři roky.

 

10 nejdražších pacientů středních Čech

Mezi nejnákladnější pacienty středních Čech patří sedm mužů a tři ženy. Jde o nemoci jako akutní leukemie, poruchy metabolismu, zmíněná hemofilie, plicní hypertense, transplantace jater a transplantace dřeně pro anemii. Poslední jmenované onemocnění bylo “nejlevnější”, za muže z Příbrami zaplatila pojišťovna zhruba 6 milionů.

Nejnákladnějším pacientem ve středních Čechách je opět muž, tentokrát z Prahy-východ, jde o nemocného hemofilií. Na jeho léčbu VZP vynaložila 21 milionů korun. Dalšími dvěma nejnákladnějšími pacienty jsou muži, z Benešova a Příbrami, avšak trpící poruchou metabolismu. Na jejich léčbu bylo vynaloženo asi 11 milionů na každého.

 

10 nejdražších pacientů Prahy

Ani v Praze nevyjde léčba pacientů nejlevněji. Mezi deseti nejnákladnějšími pacienty jsou převážně muži, pouze dvě ženy trpící akutní leukémií, které jejich nemoc stála pojišťovnu asi 5 milionů korun na každou. Zajímavostí je léčba muže s těžkým postižením mozku po porodu, která vyšla na téměř 6 milionů. Nejdražším pacientem v Praze se však stal muž, který podstoupil komplikovanou transplantaci ledvin. Vyšlo to na 12,5 milionu korun.

 

reklama
#zdraví #styl #lifestyle #nemoci #nemoc #zdravý #nemocnice #nemocní #vzp #Všeobecná zdravotní pojišťovna #nejdražší pacienti #léčba #krev #ledviny #pacient #nejdražší pacienti středních čech #pacienti #nemocný #srážlivost krve #nákladná léčba #poruchy metabolismu #nákladní pacienti #hemofilie #transplantace

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.