Dieta vám může pořádně pocuchat zdraví. Ne všechny rady vedou ke štíhlé linii

Drastické diety mohou mít závažné důsledky pro ženské zdraví. Podle lékařů mohou v extrémních případech vést až k rakovině děložní sliznice. Nezdravý způsob stravování však negativně ovlivňuje i menstruační cyklus a správnou funkci vaječníků. Hubnutí tak může způsobit i neplodnost. Dejte tedy pozor, do čeho se po Vánocích pustíte.

reklama

Snaha o redukci váhy, která je tradiční součástí novoročních předsevzetí, je často doprovázena hladověním, nedostatečným příjmem živin a rychlým odbouráváním svalové hmoty. Nezdravý způsob stravování tak vede k závažným onemocněním, největší rizika pak hrozí ženám.

Tělo se krátkodobým dietám brání a po skončení hladovění začíná intenzivněji ukládat potravu do tukových zásob. Výsledkem tak je nejen jo-jo efekt, ale i zvýšená tvorba estrogenů. Ženské pohlavní hormony se totiž ve zvýšené míře tvoří právě v tukové tkáni.

Na cestě k vážným problémům

Vysoká hladina estrogenů v ženském těle pak může způsobovat zdravotní problémy. "V důsledku zvýšené tvorby estrogenů v tukové tkáni může vznikat takzvaný hyperestrinní stav, kdy dochází k nadměrné stimulaci děložní sliznice a jejímu růstu. To může vést až ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny děložní sliznice," zdůrazňuje vážná rizika nezdravých diet renomovaný gynekolog Pavel Turčan. 

Nedostatečný přísun sacharidů oslabuje imunitní systém a častěji se dostavuje nachlazení nebo záněty.

"Nadbytek estrogenů může navíc negativně ovlivňovat též dozrávání vajíček. Žena se při dietě dostává do stavu, kdy může být narušená i glukózová tolerance a správná funkce vaječníků. To může mít za následek zvýšení hladiny mužských pohlavních hormonů – androgenů – a způsobit takzvaný syndrom polycystických vaječníků."

Krátkodobé diety jsou špatné

Kromě zdravotního ohrožení navíc krátkodobé novoroční diety nepřinášejí potřebný efekt. K trvalému úbytku váhy vede pouze dlouhodobá změna stravovacích návyků. Pokud změníme své stravování jen na krátké období diety, vždy dochází k jo-jo efektu. "Výsledkem krátkodobých diet je neustále se opakující období hubnutí a přibírání. To často vede k tomu, že je každý další pokus o hubnutí těžší. Naše tělo se může přizpůsobit nadměrně nízkým příjmům při dietách, a proto následně nereaguje na další pokusy o hubnutí," podotýká Monika Tělupilová, výživová poradkyně a nutriční terapeutka.

Při krátkodobém hladovění dochází k nevyváženému příjmu důležitých prvků pro lidské tělo, jako jsou vitamíny, minerály, bílkoviny, vláknina nebo zdravé tuky a sacharidy. Právě nedostatek sacharidů může omezit tvorbu hormonu serotoninu v těle. Jeho nedostatečná hladina může vést k únavě a náhlé změně nálad.

"Nedostatek serotoninu může způsobit i to, že se po jídle nedostavuje pocit sytosti, což ztěžuje naše odhodlání ke snížení hmotnosti. Dietu proto třeba ukončíme předčasně a hůře se nám hledá motivace k dlouhodobé úpravě jídelníčku," upozorňuje na důsledky nevyváženého jídelníčku Petr Galle ze společnosti, která nabízí rostlinné doplňky stravy.

Mohou vést k neplodnosti

Odborníci se shodují, že pro správnou funkci ženského těla je potřebný vyvážený poměr svalové a tukové hmoty. Pokud jedna z těchto složek extrémně převyšuje, znamená to ohrožení nejen zdravotního stavu, ale i schopnosti reprodukce. Například u dlouhodobého omezení kalorického příjmu dochází k  téměř úplnému odbourání tukové tkáně, která je pro tělo v přirozené míře důležitá.

V důsledku takových diet mívají ženy poměrně často poruchy menstruačního cyklu. Ten se prodlužuje, nebo dokonce zcela zastaví. "K zastavení cyklu může dojít u někoho na přechodnou dobu a bohužel u někoho již natrvalo. V těchto případech ženám nedozrávají vajíčka, neprobíhají cyklické změny na vaječnících či děložní sliznici, a tudíž se stávají neplodnými," vysvětlil doktor Pavel Turčan.

K úpravě cyklu je tělu potřeba dodat vyváženou stravu, bohatou na vitamíny a stopové prvky, případně doplněnou o látky obsažené v doplňcích stravy. U hyperandrogenního stavu je možné doplnit fytoestrogeny. "Zvýšení příjmu fytoestrogenů může vést ke snížení tvorby androgenů a k vyvázání těch již vzniklých. To většinou vede ke zlepšení dozrávání vajíček, cyklus je pak pravidelnější a žena snadněji otěhotní," doplňuje gynekolog.

Obezita je vážná nemoc. Kvůli hladu jí dnes už jen velmi málo lidí, boj s chutěmi prohráváme. Čtěte zde.
reklama
#nebezpečí #péče #ženy #strava #rakovina #diety #gynekolog #neplodnost

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.