Domácí mlsání: Exkluzivní domácí lískooříšková nutela krok za krokem

Potřebujete zvednout náladu nebo si chcete jen tak zamlsat? Pak neváhejte vyzkoušet tuto domácí lískooříškovou nutelu – vaše chuťové buňky budou jásat. Je to snadné, rychlé a bez éček.

reklama

Kupované oříškové pomazánky za sebou skrývají spoustu tuku, cukru a oříškové aroma, proto vsaďte na domácí verzi a vyhnete se těmto strašákům obloukem. 

Lískové oříšky jsou zdrojem mnoha vitaminů, minerálů, zdravých tuků a vlákniny. Jejich konzumace pozitivně ovlivňuje náš metabolismus, zažívání i mozek a dodává tělu mnoho potřebných látek. Tak proč z nich nezkusit něco nového? Pojďte si s námi připravit tu nejlepší nutelu, jakou jste kdy jedli.

Tato skvělá nutela chutná famózně na čerstvém pečivu, palačinkách, s banánem a nebo si ji můžete vychutnat jen tak samotnou.

Je to velmi snadné

  • Doba přípravy: 50 minut
  • Množství: asi 650 g

Suroviny:
- plnotučné čerstvé mléko 800 ml
- cukr krystal 250 g
- vanilkový cukr 1 pytlíček
- máslo 1 lžíce
- lískové oříšky 150 g
- kvalitní mléčná čokoláda 200 g
- kakao alandského typu 1 lžíce
- smetana 33% 100 ml

Jak na to?

Nejdříve dáme do hrnce vařit mléko, cukr krystal, vanilkový cukr a lžíci másla. Za občasného míchání necháme zredukovat asi na poloviční množství (vaříme bez pokličky). Vytvoří se nám zahuštěné mléko, které známe pod názvem salko. Poté zhoustlé mléko odstavíme a necháme mírně zchladnout.

Lískové oříšky dáme na plech na pečicí papír a vložíme asi na 11–12 minut do předehřáté trouby na 170 °C. Oříšky pak půjdou oloupat a budou mít mnohem lepší chuť. Oříšky rovnou z trouby přesypeme na utěrku, překryjeme druhým koncem utěrky a poválíme po kuchyňské lince nebo po stole, tím je zbavíme slupek. Pokud na nějakém oříšku slupka zůstane, vůbec to nevadí. Oloupané oříšky vložíme do mixéru (měl by být dostatečně výkonný) a mixujeme, dokud se nám neutvoří tuhá pasta.

Do mírně zchladlého zahuštěného mléka nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přidáme kakao, smetanu, umixovanou oříškovou pastu a šleháme do hladka. Hotovou nutelu přelijeme do skleniček s víčkem a upotřebíme dle našich chutí. Skladujeme v lednici.

reklama
#mlsání #recept #nutela #oříšky

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.