Dynapenie: Svalová slabost, která je spojená s nedostatkem vitamínu D
Vznik dynapenie je ve většině případů spojený s vyšším věkem daného pacienta. Ke vzniku tohoto zdravotního stavu může vést také nedostatek vitamínu D, se kterým má řada lidí problém právě v zimě.
Dynapenie neboli svalová slabost či nízký výkon svalu není způsobena neurologickými nebo svalovými chorobami, informuje Science Direct. U pacientů trpících dynapenií je vyšší riziko vzniku funkčního omezení, ale také vyšší riziko předčasné smrti.
Většinou totiž souvisí s věkem. Ke vzniku tohoto zdravotního stavu ale přispívá celá řada faktorů. Riziko vzniku dynapenie u lidí starších 50 let zvyšuje mimo jiné také nedostatek vitamínu D v našem organismu.
Výzkumy poukazují na to, že lidé, jejichž hladinu vitamínu D v organismu lze kategorizovat jako "dostatečná", mají nižší riziko vzniku dynapenie než ti, jejichž hladina vitamínu D je nedostatečná.
Jak doplnit vitamín D do našeho jídelníčku?
Ideálně bychom měli pomocí doplňků stravy, jídelníčku nebo skrze sluneční paprsky přijímat zhruba 1 500 až 2 000 IU vitamínu D denně.
Rozhodně bychom se ale měli vyhnout dlouhodobým denním dávkám vitamínu D přesahujících 4 000 IU bez dohledu odborného zdravotního pracovníka.
Slunce
Jedním z nejlepších zdrojů vitamínu D je slunce. V naší pokožce se totiž nachází určitý typ cholesterolu, který se po vystavení UV-B záření mění na vitamín D. Tento způsob doplnění vitamínu D do našeho těla je ale v zimních měsících často téměř až neproveditelný.
Tučné ryby
Slunce naštěstí není jediným zdrojem vitamínu D, tuto důležitou živinu si do svého těla můžeme doplnit mino jiné také prostřednictvím našeho jídelníčku. Skvělým zdrojem vitamínu D jsou mimo jiné také tučné ryby a plody moře. Ve 100 g lososa můžete najít až 386 IU vitamínu D.
Mezi ryby a plody moře bohaté na vitamín D patří:
- tuňák
- krevety
- makrela
- ústřice
- ančovičky
- sardinky
Houby
Vysoké množství vitamínu D můžete najít mimo jiné také v houbách, které jsou jediným neživočišným zdrojem tohoto vitamínu. Houby mohou totiž, stejně jako lidé, vyrábět svůj vlastní vitamín D poté, co jsou vystaveny slunečním paprskům.
Vaječné žloutky
Pokud si chcete pomocí vaší stavy zvýšit hladinu vitamínu D v těle, rozhodně byste se neměli vyhýbat vaječným žloutkům, jsou totiž bohatým zdrojem této důležité živiny. Při výběru vajec je ideální se zaměřit na vejce pocházející z volného výběhu, studie totiž poukazují na to, že mohou obsahovat až čtyřikrát více vitamínu D.
Obohacené potraviny
Můžeme najít ale i celou řadu potravin, ve kterých se vitamín D přirozeně nevyskytuje, ale byly jím obohaceny. Mezi tyto potraviny patří některé druhy pomerančového džusu, rostlinného mléka, kravského mléka, jogurtů, tofu a cereálií.
Další možností, jak si doplnit vitamín D, jsou také volně prodejné doplňky stravy.
Zdroj: Science Direct, Healthline
KAM DÁL: Chladné počasí zvyšuje riziko vzniku mrtvice a infarktu. S prevencí může pomoci i termoprádlo.